Búrky na Slovensku naberú na sile. Kedy budú najintenzívnejšie?

Peter Minárik

Ako sa pôvodne očakávalo, tak začiatok mája prináša na naše územie početné búrky. Tie sa vyskytujú na mnohých miestach a zatiaľ nie sú príliš výrazné. To by sa však mohlo zmeniť. Búrky by totiž mali byť zo dňa na deň silnejšie.

Počasie nielen na Slovensku, ale v mnohých štátoch strednej Európy je mimoriadne búrlivé. Môže za to príliv teplého vzduchu, ktorý sa do našej oblasti dostáva od juhu po zadnej strane rozsiahlej tlakovej výše. Súčasne sa však nad našou oblasťou nachádza oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá do našej oblasti prináša vlhkosť.

A práve tento vlhký a teplý vzduch počas dňa výrazne labilizuje slnečné žiarenie a v tomto labilnom vzduchu sa následne výrazne vyvíja kopovitá oblačnosť z ktorej sa tvoria početné prehánky a búrky. Tie sa aj dnes vyskytovali na celom našom území, pričom boli početné.

Búrky, ktoré sa vyskytujú v uplynulých dňoch prinášajú predovšetkým silnejší dážď. Počas utorka boli najvýraznejšie búrky v oblasti Donovál a v Silici, južne od Rožňavy, kde počas búrky spadlo aj viac ako 10 mm zrážok.

Aj v utorok sa tvorili početné búrky, ktorých najnebezpečnejším sprievodným javom boli blesky. K 20:00 udrelo na našom území takmer 2000 bleskov.

V susednom Maďarsku zasa zaznamenali výraznejšie nebezpečné javy. Už v nedeľu zaznamenali pri meste Debrecín tornádo, ktoré napáchalo menšie škody. Aj dnes sa v Maďarsku objavilo ďalšie tornádo nemezocyklonálneho pôvodu. To sa objavilo v obci Alsónémedi, južne od Budapešti.

Búrky naberú na sile

Aj nasledujúce dni treba počítať s početnými búrkami, ktoré však budú zo dňa na deň výraznejšie. Po zadnej strane tlakovej výše totiž do našej oblasti bude prúdiť čoraz teplejší vzduch, ktorý bude počas dňa dvíhať teploty. Tie sa v najteplejších lokalitách nášho územia dostanú postupne až nad +25 °C.

V tomto teplom a vlhkom vzduchu sa ako počas stredy, tak aj počas štvrtka budú tvoriť početné búrky, ktoré opäť hrozia na mnohých miestach Slovenska. Budú však početnejšie a vyskytovať sa už môžu aj krúpy.

Najnebezpečnejšími dňami by mal byť štvrtok a piatok. Zatiaľ čo vo štvrtok bude do našej oblasti vrcholiť prílev teplého vzduchu a malo by byť najteplejšie, tak v piatok už cez naše územie postúpi studený front.

Vo štvrtok preto opäť počítajte s početnými prehánkami a búrkami, ktoré by však mali byť oveľa výraznejšie, no v piatok už hrozia nebezpečnejšie javy ako silnejší vietor. Studený front, ktorý bude cez našu oblasť postupovať prinesie oproti uplynulým dňom oveľa organizovanejšie búrky a práve tie budú nebezpečné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd