Búrky na východe Slovenska spôsobujú škody. Uzavrieť museli úsek D1

Dominik Cenkner

Búrky, ktoré sa v hojnom počte vyskytujú najmä na východe krajiny, spôsobujú prvé škody. Najkritickejšia situácia je neďaleko Prešova.

Nedeľné popoludnie prinieslo na východ Slovenska početné búrky. Kým na jednej strane zrážky z nich zmierňujú dlhotrvajúce sucho, na strane druhej už spôsobujú aj škody. 

Kvôli bleskovým povodniam už polícia musela uzatvoriť aj úsek D1. Na 385. km, úsek medzi Chminianskou Novou Vsou a Fričovcami, sa zosunul svah. 

Diaľnica je uzavretá obojsmerne. Polícia dopravu odkláňa na výjazdoch Chminianska Nová Ves a Široké na cestu I/18.

Zaplavený úsek D1, zdroj: Martin Martinov
Zaplavený úsek D1, zdroj: Martin Martinov

Zaplavených je niekoľko úsekov

Okrem spomínaného úseku na D1 si musia vodiči dať pozor aj na ďalších miestach. V tejto chvíli je neprejazdný úsek Jarovnice - Hermanovce.

Rovnako tak v samotnom Sabinove hlásia vodiči na cestách veľa vody. Jazdite preto obzvlášť opatrne.

Búrky prinášajú prívalové zrážky

Búrky, ktoré v týchto chvíľach vyčíňajú najmä v okolí Sabinova, prinášajú intenzívne zrážky. Podľa radaru mohlo v oblasti za krátky čas spadnúť cez 100 mm zrážok. 

Zrážkomerné stanice, konkrétne tá v Lipovciach udáva, že v priebehu hodiny tam spadlo 64,9 mm zrážok. Búrky sa už postupne presúvajú ďalej na severozápad. 

Blýska sa aj na ďalších miestach

Okolie Prešova nie je jediné, kde sa teraz búrky vyskytujú. Radary ich vykazujú aj v okolí Stropkova, či juhovýchodne od Stropkova. 

S búrkami pritom treba počítať aj v nasledujúcich hodinách. SHMÚ pred nimi pre okresy Prešov a Sabinov vydal najvyššiu výstrahu. Pre okres Levoča platí výstraha druhého stupňa. 

Situáciu s dnešnými búrkami pozorne sledujeme. Môžete tak spraviť aj vy. K dispozícii je vám náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd