Búrky naberajú na sile. Pri búrkach hrozí backbuilding. Výrazná búrka zasiahla už aj Košice

Peter Minárik

Na strednom a východnom Slovensku sa krátko predpoludním začali tvoriť búrky. Tie v týchto chvíľach prinášajú prívalové zrážky a vyskytujú sa aj krúpy. Oveľa nebezpečnejšie budú búrky v nadchádzajúcich hodinách.

Naše územie je už od ranných hodín rozdelené. Zatiaľ čo na západe je prevažne zamračené a prší, tak na strednom a východnom Slovensku doteraz panovalo prevažne slnečné a teplé počasie.

V oblasti západného Slovenska sa aj naďalej vyskytujú zrážky, pričom ide prevažne o prehánky, na krajnom západe, v okolí Bratislavy ešte doznieva výraznejší dážď, ktorý sa tu vyskytuje od ranných hodín.

Medzičasom sa na strednom a východnom Slovensku tvoria búrky, ktoré postupujú smerom na sever. Búrka zasiahla už aj našu východnú metropolu Košice.

Pri búrkach hrozí backbuilding

Najvýraznejšie búrky sa vyskytli na juhu stredného Slovenska a v oblasti Košíc. Búrky sa tu vyskytujú predovšetkým s prívalovými zrážkami, ktoré prinášajú vysoké úhrny zrážok. Južne od Košíc spadlo počas búrky od 25 do 40 mm zrážok. Okrem výdatných úhrnov sa tu vyskytli aj krúpy.

Počas búrok hrozí aj tzv. backbuilding, čo je jav, pri ktorom sa búrky neustále obnovujú. zatiaľ čo jedna búrka odíde, tak druhá prichádza. Backbuilding je nebezpečný tým, že na malé územie dokáže priniesť výdatné úhrny, ktoré sú schopné vyvolať prívalovú povodeň.

Búrky budú aj naďalej nebezpečné

Na studenom fronte, ktorý sa vlní nad našim územím treba aj v nadchádzajúcich hodinách počítať s tvorbou početných búrkových buniek. Tie budú postupovať od juhu smerom k severu.

Búrky, ktoré sa budú vyskytovať budú sprevádzané prívalovými zrážkami, ktoré môžu vyvolať lokálne zatopenie, ale aj krúpami, ktorých priemer môže dosahovať ojedinele viac ako 1 cm.

Aktuálne máme najvýraznejšie búrky na strednom Slovensku a v oblasti Gemera a Spiša. Prinášajú predovšetkým lejaky. Ich postup sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd