Búrky priniesli krúpy, downburst aj výrazné zrážky. Ďalšia vlna búrok príde v pondelok

Peter Minárik

Naše územie dnes zasiahli búrky, ktoré sa vyskytli predovšetkým na severnom a východnom Slovensku. Búrky priniesli aj nebezpečné sprievodné javy, akými sú downburst, či veľké krúpy. Najčastejšie však búrky prinášali prívalové zrážky. Počasie prinesie búrky aj v nadchádzajúcich dňoch. Ďalšia vlna búrok čaká naše územie už zajtra.

Slovensko počas nedele zasiahli búrky. Tie sa na východnom Slovensku sformovali do búrkového systému, zatiaľ čo na zvyšku nášho územia sa jednalo výlučne o orografické búrky z tepla. Takéto búrky nás čakajú aj v nadchádzajúcich dňoch.

Búrky boli najnebezpečnejšie na východe

Už okolo poludnnia sa nad Ukrajinou v oblasti Karpát formovali veľmi silné búrky, ktoré sa pomaly pohybovali smerom k západu. Búrky na našom území nabrali na sile, no stále boli prevažne orografické, čiže sa viazali na terén.

Najsilnejšia búrka sa sformovala nad západnou časťou Zemplínskej Šíravy. Táto búrka priniesla nad oblasť Šíravy dokonca aj downburst, čo vidieť aj na zábere z webkamery.

downburst nad Šíravou
downburst nad Šíravou
foto: Nella Petra
foto: Nella Petra

Downburst je počas búrok vždy mimoriadne nebezpečný. Ide o silný zostupný prúd vzduchu, ktorý sa po dotyku so zemským povrchom rozteká do strán. Predstaviť si to môžete na balóniku s vodou. Voda sa po náraze ,,rozprskne,, do strán a podobne je to aj pri downburste. Pri takomto jave môže dochádzať k silným nárazom vetra, ktorý dokáže páchať aj veľké materiálne škody. Škody sú často podobné tomu, aké dokáže spôsobiť tornádo o sile F0 až F2.

Táto búrková bunka z oblasti Zemplínskej Šíravy postupovala ďalej smerom k západu a v obciach neďaleko vodnej nádrže prinášala krúpy. Najväčšie krúpy, ktoré boli zaznamenané dosahovali priemer až 3 cm.

foto: Zdenka Kriváková
foto: Zdenka Kriváková

Búrky sa vyskytovali aj v ostatných častiach nášho územia. Na severe stredného Slovenska sa taktiež vyskytovali početné búrky, ktoré však už neprinášali silný vietor alebo krúpy, ale predovšetkým výdatnejšie zrážky. Lokálne spadli desiatky milimetrov zrážok, pričom najviac zrážok zachytili zrážkomerné stanice v Lokci na Orave a vo Vrátnej doline, kde napršalo od 35 do 39 mm. Ako však vidieť na mape úhrnov, tak zrážky z prehánok a z búrok sa vyskytli hneď na niekoľkých miestach.

celkové zaznamenané úhrny, zdroj: SHMÚ
celkové zaznamenané úhrny, zdroj: SHMÚ

Ďalšia vlna búrok už v pondelok

Búrky sa očakávajú na našom území aj v priebehu nadchádzajúcich dní. Počasie totiž bude pod vplyvom výškovej oblasti nižšieho tlaku a súčasne bude do našej oblasti prúdiť veľmi teplý vzduch od juhovýchodu.

Teplý a vlhký vzduch sa tak počas popoludnia bude labilizovať a v tomto labilnom vzduchu budú vznikať prehánky a búrky. S popoludňajšími prehánka a búrkami treba počítať až do štvrtka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd