Búrky sú už na Slovensku. Výraznejšie nás zasiahnu zajtra

Peter Minárik

Dnes do našej oblasti pred blížiacim sa studeným frontom vrcholil prílev teplého vzduchu. V rámci tohto studeného frontu sa dnes tvoria v našej oblasti búrky a prvé búrky už máme aj na Slovensku.

Dnes na našom území prevládalo krásne, slnečné počasie, ktoré prinieslo teploty, ktoré sa šplhali až k hranici okolo +25 °C. Takto teplo však bolo nielen na našom území, ale aj v okolitých krajinách. Už teraz sa však začína počasie meniť.

Na západe Slovenska už pribúda oblačnosť, čo súvisí s nasúvajúcim sa studeným frontom. Ten aktuálne prináša búrky, ktoré sú najvýraznejšie na juhu Nemecka a v oblasti Álp.

Aktuálne sa však výrazná búrka vytvorila aj v Podunajskej nížine na maďarsko-slovenskom pohraničí. Búrka narástla v priebehu niekoľkých minút a už priniesla viac ako 50 bleskových výbojov.

aktuálna blesková aktivita Blitzortung
aktuálna blesková aktivita Blitzortung

V týchto chvíľach sa však výrazná búrková činnosť vyskytuje aj naprieč Maďarskom a najaktívnejšie sú búrky na nemecko-rakúskom pohraničí.

V nasledujúcich desiatkách minút až hodín bude na našom území najzaujímavejší vývoj na juhozápade územia, predovšetkým v Podunajskej nížine.

V tejto oblasti totiž môže dochádzať k ďalšej iniciácii búrok, ktoré by však mali rýchlo vznikať aj rýchlo zanikať.

Oveľa viac búrok bude na našom území počas stredy. To už cez naše územie bude postupovať samotný studený front, ktorý prinesie výrazné zhoršenie počasia.

Búrky sa očakávajú na mnohých miestach Slovenska, pričom najskôr sa budú búrky vyskytovať v oblasti západného Slovenska a následne postúpia smerom nad východné Slovensko.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd