Búrky už vystrájajú na Slovensku. Ďalšie dorazia ráno

Veronika Salayová

Dnes je od skorých ranných hodín na Slovensku búrlivo. Búrky sa od západu premiestnili na sever a aktuálne búrky vystrájajú na severovýchode a východe krajiny

Búrkový komplex, ktorý v pondelok večer a v noci vyčíňal v Česku a Rakúsku, sa v dnešných ranných hodinách presunuli na západné Slovensko. Najbúrlivejšie bolo na Podunajskej nížine a predpoludním sa búrky presunuli na sever do okolia Martina.

Búrky následne začali vznikať v okolí Tatier, kde nabrali silu, a ďalej smerovali na východ. Aktuálne o 16.00 hod. je búrlivo najmä na severovýchode krajiny, na Zamagurí a Šariši. V týchto oblastiach je zároveň obrovský deficit vlahy, ktoré búrky aspoň čiastočne zmiernia. 

Búrky priniesli vyše 50 mm zrážok

Búrky sa pohybujú pomaly a tak prinášajú na jedno miesto relatívne dosť vlahy. V Cigeľke na severovýchode búrky doteraz priniesli až 52,4 mm úhrn. Na jednej strane je vlaha v tejto oblasti veľmi potrebná, na druhej strane môže spôsobiť prívalové povodne. 

Búrlivo je aj na západ o Prešova, kde úraduje niekoľko búrok. Búrky neprinášajú nebezpečné sprievodné javy, iba toľko potrebné zrážky na východ Slovenska, ktoré patrí k najviac postihnutým oblastiam v dôsledku sucha.

Na ďalších miestach búrky vysoké úhrny nepriniesli. Úhrny na severovýchode sa pohybujú do 10 mm. Búrky pomaly postupujú smerom na východ. Zatiaľ udrelo počas dnešného dňa už vyše 9000 bleskových výbojov. 

Mieri k nám ďalší búrkový komplex

Opäť však k nám mieria búrky. Už počas noci sa bude v našej oblasti tvoriť ďalší búrkový komplex, ktorý prinesie intenzívne búrky. Zo severného Talianska a Álp sa pomaly presúva búrkový systém, ktorý sa v prvej polovici noci presunie nad Rakúsko a po polnoci sa začne presúvať smerom k severu cez Česko nad Nemecko a Poľsko, kde dorazí v ranných hodinách.

Počas noci je šanca, že nás tento spomínaný búrkový systém. V zajtrajších skorých ranných hodinách by mohol zasiahnuť napríklad Záhorie či severozápadné Slovensko. 

Búrky naďalej sledujeme. Ich aktuálnu polohu môžete sledovať TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd