Búrky v českom Liberci zabíjali. V McDonalde sa prepadol strop. Búrky sa presunú nad Slovensko

Peter Minárik

V našej oblasti vrcholí prílev teplého vzduchu a súčasne počasie začína ovplyvňovať studený front na ktorom sa tvoria silné búrky. Včerajšie búrky v susednom Česku dokonca zabíjali a spôsobovali problémy aj v Prahe. Dnes komplikácie čakajte aj na Slovensku.

Do našej oblasti prichádza zmena počasia, ktorá ukončí aktuálne prevládajúcu šnúru teplého a dusného počasia. Od západu sa blíži studený front so silnými búrkami, ktoré budú počas dnešného dňa úradovať aj na Slovensku.

Búrka v Liberci zabíjala

Počas včerajšieho večera zasiahli Česko veľmi intenzívne búrky, ktoré sa vytvárali na studenom fronte. Význačné boli tým, že boli pomerne stacionárne, čo prinášalo na pomerne mále územie veľké množstvo zrážok, ktoré spôsobovali komplikácie. Pridal sa však aj silný vietor,

V Prahe popadalo niekoľko stromov. Hasiči evidujú desiatky výjazdov práve k popadaným stromom, ale aj k zaplaveným cestám a pivniciam. Popadané stromy ochromili aj hlavnú električkovú tepnu v Prahe. MHD sa tak zastavila.

Najtragickejšie búrky sa vyskytli v Liberci. V blízkosti futbalového štadióna spadol strom, ktorý na mieste zabil jedného muža a ďalšiu ženu zranil. Tu záchranári previezli do nemocnice.

Takmer k tragédii došlo v libereckom nákupnom centre Forum. Do prízemia začala zatekať voda a pod ťarchou vody sa prepadol strop v prevádzke McDonaldu. Tragédii zabránili zamestnanci, ktorí tesne predtým časť prevádzky do ktorej zatekala voda uzatvorili. Napriek tomu vidieť ako ľudia padajúcemu stropu unikli len tesne.

Búrky dnes udrú na Slovensko

Studený front sa počas dnešného dňa posunie o čosi východnejšie a prinesie búrky do východného Rakúska, na Moravu, do Poľska a aj na Slovensko.

Prvé búrky sa na našom území začnú vytvárať už krátko popoludní a postupne začnú naberať na sile. Hrozia predovšetkým na západnom a strednom Slovensku.

Dnešné búrky budú sprevádzané predovšetkým intenzívnymi lejakmi a vysokou bleskovou aktivitou. Ojedinele sa však môže vyskytnúť aj silnejšie. Vietor. Popoludní si preto dávajte pozor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd