Búrky v Európe už ukončujú vlnu horúčav. Dočkáme sa aj my?

Peter Minárik

Po extrémnych teplotách, ktoré v uplynulých hodinách pokorili hneď niekoľko rekordov a to rovno vo viacerých štátoch Európy prichádza aktuálne upokojenie situácie v podobe studeného frontu, ktorý prináša búrky a zrážky. Horúčavy aktuálne sužujú aj naše územie. Dočkáme sa búrok aj my?

Rok 2022 sa do histórie zapíše ako jeden z najsuchších rokov vôbec. V mnohých oblastiach totiž panuje extrémne sucho, ktoré sa začalo zvýrazňovať prakticky už od minuloročného septembra. Odvtedy mnohé štáty Európy bojujú s deficitom zrážok, ktorý sa v uplynulých týždňoch v dôsledku silných horúčav zvýraznil. Sucho naviac prispieva požiarom, ktoré vypukli hneď na niekoľkých miestach.

Uplynulé hodiny boli extrémne. Dnes sa teplota na našom území dostala najvyššie v oblasti Veľkého Krtíša, kde bolo nameraných +37,2 °C. Oveľa teplejšie však bolo v Nemecku, kde dnes teplota prekonala až hranicu +40 °C. V meste Bad Mergentheim, neďaleko Stuttgartu namerali teplotu až +40,3 °C.

Štyridsiatky počas včerajšieho dňa zaznamenali aj v Anglicku. Teploty aj tu prepisovali rekordy. Namerali +40,3 °C, čo je najvyššia teplota v histórii meraní vôbec. Naviac, padlo aj mnoho ďalších rekordov ako najvyššia nameraná teplota vo Walese, či najvyššie denné teplotné minimum, kedy v noci neklesla teplota pod +25 °C.

zaznamenané teplotné rekordy vo Veľkej Británii
zaznamenané teplotné rekordy vo Veľkej Británii

Horúčavy v Európe ukončujú búrky

Vlna horúčav rozdúchala množstvo požiarov. Ich ďalšiemu šíreniu v niektorých krajinách zabraňuje aktuálny prechod studeného frontu, ktorý v týchto chvíľach postupuje cez Európu a prináša vytúžené ochladenie.

Zatiaľ čo včera sa teplota v Paríži a v Londýne dostávala k +40 °C, tak aktuálne hlási Londýn +27 °C a Paríž len +21 °C. Výrazné ochladenie hlási prakticky celé Francúzsko, Britské ostrovy a už aj časť Beneluxu. Na západe Francúzska je aktuálne v niektorých lokalitách len okolo +17 °C.

Za takéto výrazné ochladenie môže studený front, ktorý sa aktuálne tiahne zo Severného mora, cez Benelux, Francúzsko, Nemecko až k Alpám. Za týmto studeným frontom preniká do západnej Európy od severozápadu chladnejší, oceánsky vzduch. Okrem ochladenia prináša tento studený front aj zrážky a búrky, ktoré sa v týchto chvíľach vyskytujú hneď na viacerých miestach.

Pomerne búrlivo je na východe Francúzska a predovšetkým v Nemecku, vo Švajčiarsku a na západe Talianska. Búrky tu už priniesli desiatky tisíc bleskov. Celkový počet bleskov prekonal hranicu 100 000 úderov.

dnes zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz
dnes zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Studený front veľmi pomaly postupuje ďalej na východ a v nočných hodinách sa priblíži k českým hraniciam.

Cez Slovensko prejde front v noci na piatok

Búrky sa v priebehu štvrtka očakávajú v susednom Rakúsku aj v Česku. V centrálnom Česku už pred búrkami vydali meteorológovia výstrahu 1. stupňa. Búrky tu budú sprevádzané nárazmi vetra s rýchlosťou až okolo 70 km/h a menšími krúpami.

Studený front sa v nočných hodinách zo štvrtka na piatok začne presúvať aj cez naše územie. Žiaľ, studený front sa bude vo vysokom tlaku vzduchu rozpadať. V noci na piatok sa postupne na celom našom území oblačnosť zväčší a piatkové ráno bude prevažne oblačné. Zrážky však budú len minimálne a prechod studeného frontu priamo cez naše územie nebude príliš výrazný.