Búrky včera v Európe zabili už 13 ľudí. Teraz sa búrky presunú na Slovensko. Hrozia až do utorka

Peter Minárik

Počet obetí včerajších búrok stále rastie a rozhodne nemusí ísť o konečné číslo. Extrémne búrky, ktoré boli sprevádzané prudkými prívalovými zrážkami si vyžiadali v Európe najmenej 13 obetí a to vrátane detí. Silné búrky sa v Európe ozvu aj počas dnešného dňa a prídu aj na Slovensko.

Naprieč Európu postupuje pomerne výrazný studený front, ktorého postup sa počas víkendu zastaví a tento studený front bude stáť priamo nad Slovenskom. Čo prinesie, ozrejmime nižšie v článku. Ešte však len začal v Európe vystrájať a už si vyžiadal obete.

Od Stredomoria cez Alpy až po Českú republiku spôsoboval problémy extrémne silný vietor, ktorý si vyžiadal množstvo škôd a obetí na životoch. Počet obetí sa vyšplhal na 13 a toto ešte nemusí byť konečné číslo. Na Korzike kde boli búrky najintenzívnejšie je ešte niekoľko nezvestných ľudí.

Zabíjal predovšetkým silný vietor

Včerajší deň bol z meteorologického hľadiska veľmi zaujímavý. Prvé búrky sa začali vyskytovať ešte v ranných hodinách v oblasti centrálneho Stredomoria. Následne búrky prešli cez francúzsky ostrov Korzika smerom nad Taliansko a potom cez Alpy, Rakúsko až do Česka kde zanikli. Pri svojom postupe vyprodukovali búrky veľký počet bleskov. Nad Európou udrelo počas včerajšieho dňa viac ako 355 000 bleskov.

Nezabíjali však blesky, ale predovšetkým silný nárazový vietor. Na Korzike namerali nárazy vetra s rýchlosťou až cez 200 km/h. Cez ostrov prešlo bow echo, ktoré prinieslo extrémne nárazy vetra, ktoré páchali škody a zabíjali.

Na Korzike hlásia 6 obetí, pričom toto číslo nemusí byť konečné. Ďalší ľudia sú nezvestní. Búrky sa následne presunuli do Talianska, kde taktiež zabíjali. Toskánsko eviduje dve obete. Búrky popoludní zasiahli aj Rakúsko a to predovšetkým v oblasti Álp. Opäť ich sprevádzal silný vietor s nárazmi cez 100 km/h. V Korutánsku zabili búrky 3 deti a v Dolnom Rakúsku spadol strom na tri deti.

Aktuálna bilancia včerajších búrok sa tak vyšplhala na 13. Takýto počet obetí je v priebehu jedného dňa a ešte v priebehu jednej a tej istej búrkovej vlny pomerne vzácny. Vysvetlenie je však ľahké. Búrky prišli veľmi rýchlo počas horúceho dňa a mnoho ľudí sa nestihlo schovať. Všetky obete zomreli na následky pádu stromov.

Búrky dnes zasiahnu aj Slovensko

Naše územie počas včerajšieho dňa búrky nezasiahli, ale dnes sa im nevyhneme. Búrková aktivita sa objaví na Slovensku už dnes popoludní, pričom zatiaľ čo na severe územia budú vznikať orografické búrky viazané na hory, tak na západnom Slovensku sa očakávajú frontálne búrky, ktoré môžu priniesť aj silný vietor.

Búrlivo tak dnes bude predovšetkým na západnom Slovensku a to od dnešného popoludnia, celú noc až do zajtrajšieho rána. Západ územia totiž zasiahne niekoľko búrkových vĺn.

Celý víkend aj začiatok týždňa budú búrlivé

Počas celého víkendu, ale dokonca aj na začiatku týždňa treba počítať s premenlivým počasím, ktoré prinesie početné prehánky a búrky. Tie hrozia na Slovensku v niekoľkých vlnách a môžu byť aj silnejšie.

Stane sa totiž to, že studený front sa nad Slovenskom zastaví a na ňom budú vznikať jednotlivé búrkové vlny, ktoré hrozia od piatka až minimálne do utorka. Pred nami sú tak veľmi búrlivé dni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd