VIDEO: Prívalové povodne na západe! Pod vodou sú Pezinok aj Senec. Pezinská Baba je po búrke neprejazdná

Peter Minárik

Západným Slovenskom sa prehnali najintenzívnejšie búrky tohto roka. Nad oblasťou krajného západu sa sformoval rozsiahly búrkový systém, ktorý priniesol blesky, krúpy a intenzívny prívalový dážď, ktorý zaplavil viaceré mestá a obce.

Na Slovensku už počas dnešného dňa udrelo viac ako 10 000 bleskov, pričom prevažná časť z nich udrela na západnom Slovensku, kde sa sformoval rozsiahly búrkový systém. Ten sa aktuálne presúva z oblasti Trnavy smerom k Nitre.

Dnešné búrky sú najintenzívnejšie, aké sa počas tohto roka vyskytli na našom území. Búrky sú významné nielen ich bleskovou aktivitou, ale prinášajú aj krúpy a predovšetkým prudký prívalový dážď, ktorý zaplavuje. Pod vodou sa ocitli napríklad mestá Pezinok, či Senec.

Hasiči majú plné ruky práce. Snažia sa sprejazdniť Pezinskú Babu, zatiaľ čo v okolí Pezinka a Senca odčerpávajú vodu zo zaplavených ulíc a pivníc.

Spadlo cez 100 mm. Ulice sú zaplavené

Dnešná výnimočná situácia odštartovala v oblasti Malaciek, kde sa popoludní vyskytovala silná búrka, ktorá priniesla viac ako 2000 bleskov a intenzívne prívalové zrážky. To najhoršie sa však udialo až s príchodom večerných hodín. Búrky nad Malými Karpatmi začali naberať na sile.

Postupne sa vytvoril búrkový systém, ktorý v istý okamih siahal z oblasti Záhoria, cez východnú časť Bratislavy až smerom nad Maďarsko.

Najintenzívnejšie prejavy a to najhoršie sa však udialo v oblasti Malých Karpát a v ich blízkosti. Extrémne zrážky ako prvé zasiahli Pernek, kde len v priebehu niekoľkých minút spadli z meteorologického hľadiska v skutku významné úhrny. Zrážkomer zaznamenal až 93 mm zrážok. Za posledných 24 hodín tu spadlo už viac ako 100 litrov na meter štvorcový. Intenzívne zrážky sa následne presunuli do Pezinka, kde spadlo viac ako 40 mm zrážok a viaceré ulice v meste zostali zaplavené.

Pezinok, Šenkvice aj Senec sú pod vodou. Pezinská Baba je neprejazdná

Intenzívne búrky, ktoré sa ženú západným Slovenskom priniesli už tisíce bleskov. Doteraz detektory bleskov zaznamenali nad Slovenskom viac ako 10 500 bleskov. Problémom sú však predovšetkým prívalové zrážky.

K najvýraznejším zrážkam došlo v oblasti Malých Karpát. Zo svahov sa na cestu, ktorá prechádza Pezinskou Babou začalo zosúvať bahna a drevo, ktoré zatarasilo cestu. Polícia preto vyzýva vodičov, aby sa Pezinskej Babe vyhli. Tá je totiž po búrke neprejazdná a hasiči odpratávajú následky búrky.

Intenzívne búrky spôsobili problémy vo Svätom Jure, v Pezinku, v Šenkviciach, v Modre, v Blatnom či v Senci. V týchto mestách spadlo v priebehu krátkej doby od 20 do 40 litrov zrážok na meter štvorcový pôdy a viaceré ulice zaplavilo.

Najkritickejšia situácia je v Šenkviciach. Ulicami sa prehnala prívalová povodeň a zaplavilo viaceré rodinné domy. V obci zasahujú hasiči a ako vidieť na videu, situácia je kritická.

Intenzívne zrážky spolu s búrkami sa v týchto chvíľach presúvajú k Nitre. Búrky by po západe Slnka mali slabnúť. Ich pohyb môžete sledovať TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd