Nitrou sa prehnala supercela, ktorá páchala škody. Búrok pribúda

Veronika Salayová

Po búrlivej strede tu máme ešte búrlivejší štvrtok. Od poludnia búrok na našom území výrazne pribúda a do večera sa situácia ešte zhorší. Voda zaplavuje cesty a hrozia prívalové povodne.

Dnešný deň prináša na územie celého Slovenska početné búrky, ktorých postupne pribúda stále viac a viac. Ráno sa do búrlivého rána zobudili obyvatelia hlavného mesta, pričom na strednom a východnom Slovensku sa búrky začali tvoriť krátko predpoludním.

V skorých popoludňajších hodinách sa začali búrky rozmáhať, a to najmä na strednom a východnom Slovensku. Búrky postupujú na sever a okrem bohatej bleskovej aktivity prinášajú najmä výdatné zrážky. 

Pozor na zaplavené cesty

Výrazne napršalo napríklad v Košiciach, kde zrážkomerné stanice zaznamenali za 6 hodín 27,8 mm zrážok, ale aj v Lučenci (23 mm), kde už v súvislosti s prívalovými zrážkami zasahujú aj hasiči, ktorí odčerpávajú vodu z frekventovaných lučeneckých ciest.

V Nitre sa dokonca objavila supercela, ktorá vyvracala stromy a páchala škody na majetku. Na Hlohoveckej ceste silný vietor odniesol časť strechy domu, ktorá skončila na ceste. Cesta je aktuálne neprejazdná, a taktiež na mieste zasahujú hasiči. 

Nitra. Foto: Dušan Kisel/SHMÚ FB
Nitra. Foto: Dušan Kisel/SHMÚ FB

Supercela priniesla obrovské množstvo zrážok a pod vodou sa ocitla aj cesta v Lehote smerom na Nitru. Viac foto nájdete v galérii pod článkom.

Pod vodou sú aj niektoré cesty v Banskej Bystrici, pričom na cestách sa hromadia aj naplavené kamene. Vodičom sa odporúča veľká opatrnosť na cestách. 

Búrlivo bude do noci

Na studenom fronte, ktorý sa vlní nad našim územím, treba aj v nadchádzajúcich hodinách počítať s tvorbou početných búrkových buniek. Tie budú postupovať od juhu smerom k severu a naďalej budú prinášať veľké zrážkovú úhrny.

Na mnohých miestach, kde sa búrky už prehnali, hrozí, že v dôsledku nasýtenej pôdy dôjde počas ďalších búrok k prívalovým povodniam. Tie hrozia najmä v okrese Nitra, Zlaté Moravce, Trenčín a od Spišskej Novej Vsi až po Košický okres.

Búrlivo bude do večerných až nočných hodín. Aktuálne máme najvýraznejšie búrky medzi Nitrou a Hlohovcom, nad Partizánskym, južne od Sniny a v okolí Medzilaboriec. Ich postup sledujte TU.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd