Čaká nás extrémne vysoký tlak. Hlava môže bolieť aj vás

Čaká nás extrémne vysoký tlak. Hlava môže bolieť aj vás
Peter Minárik

V nasledujúcich hodinách začne aj na našom území prudko stúpať atmosferický tlak, čo pocítia mnohí meteosenzitívni ľudia. Hodnoty tlaku budú najvyššie za uplynulé desaťročia.

Už v nasledujúcich hodinách sa počasie začne na našom území zlepšovať a s tým bude súvisieť aj stúpajúci tlak. 

Počasie v Európe začína ovplyvňovať rozsiahla tlaková výš, ktorá dostala meno Ekart. Jej stred sa aktuálne nachádza nad Britskými ostrovmi, no už v noci sa veľmi rýchlo začne presúvať cez Európu.

Zajtra na poludnie sa bude nachádzať nad centrálnym Nemeckom a večer sa jej stred bude nachádzať nad východným Rakúskom.

stred tlakovej výše
stred tlakovej výše

Ako sa k nám bude blížiť tento stred tlakovej výše, tak spolu s tým začne stúpať atmosferický tlak a to pomerne rýchlo a výrazne. 

Napríklad v Bratislave sa aktuálne hodnoty tlaku pohybujú okolo 1030 hPa, no o polnoci by to malo byť už 1037 hPa, ráno 1045 hPa a zajtra večer tesne pod 1050 hPa

Tlak vzduchu bude vysoký aj na zvyšku nášho územia a pohybovať by sa mal nad 1045 hPa, no najvyšší bude práve na západe, ktorý bude najbližšie k stredu tlakovej výše, kde bude tlak vzduchu na úrovni okolo 1048 hPa.

Na našom území by sa tak mali vyskytnúť najvyššie januárové hodnoty atmosferického tlaku po roku 1951. Vtedy v Hurbanove vystúpil tlak na 1045 hPa. Táto hodnota zrejme bude prekonaná, no absolútny rekord by padnúť nemal. Tlak vzduchu v roku 1907 sa na našom území pohyboval až okolo 1055 hPa.

Prudká zmena tlaku a jeho vysoká hodnota môže spôsobovať bolesti hlavy a to najmä meteosenzitívnym ľuďom.

TIP: Buďte o všetkom dôležitom informovaní. Prihláste sa na odber správ. ODOBERAŤ TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd