Čaká nás návrat zimy. Na Slovensko dorazí arktický vzduch a sneženie

Ľubomír Franko

V priebehu nasledujúceho týždňa nás čaká výrazné ochladenie. V závere týždňa dorazí arktický vzduch a s ním aj veľmi nízke teploty a sneženie. Zima ešte rozhodne nekončí a čaká nás séria chladných dní.

V uplynulých dňoch sme na Slovensku pozorovali nadpriemerne teplé počasie. V závere pracovného týždňa dokonca teploty na juhozápade prekročili hranicu +10 °C, čo je na toto ročné obdobie neobvyklé.

Počas piatku a soboty sa počasie zhoršilo a na viacerých miestach pršalo či sa vyskytovalo slabé sneženie. Naše územie sa totiž dostalo na rozhranie dvoch vzduchových hmôt, čo viedli k rôznym charakterom počasia.

V priebehu najbližších dní nás čaká výrazný zmena v počasí. Čaká nás návrat do zimy, nad naše územie totiž dorazí arktický vzduch.

Od severovýchodu k nám dorazí arktický vzduch, zdroj: WXcharts
Od severovýchodu k nám dorazí arktický vzduch, zdroj: WXcharts

Chladnejší vzduch sa k nám dostane prechodne už v utorok a denné teploty by mali klesnúť v priemere o 2 až 3 °C. Do štvrtku bude počasie teplotne približne normálové s dennými maximami od -4 na krajnom severe po +4 °C na krajnom juhu. 

Predpoveď modelu ECMWF pre Bratislavu, zdroj: ECMWF
Predpoveď modelu ECMWF pre Bratislavu, zdroj: ECMWF

Vo štvrtok k nám prenikne arktický vzduch. Dôvodom bude rozpoloženie tlakových útvarov a to konkrétne tlaková níž vo východnej Európe a tlaková výš nad Škandináviou. 

Teploty by vo výške 1500 metrov mala klesnúť z terajších 0 až +5 °C na mimoriadnych -15 až -20 °C. Podobne by sa malo ochladiť aj v dvoch metroch nad zemou. Teploty by mali byť prakticky v celej strednej a východnej Európe aj 10 až 15 °C pod dlhodobým priemerom.

Teplotné anomálie, zdroj: WXcharts
Teplotné anomálie, zdroj: WXcharts

Denné maximá by totiž už vo štvrtok mali dosiahnuť sotva -10 °C, čo znamená výskyt arktického dňa. Denné minimá môžu do piatkového rána poklesnúť len na poriadne mrazivých -20 °C, aj mimo mrazových dolín.

Momentálne sa očakáva, že chladné počasie vydrží minimálne do nedele. Je to stále však predpoveď na 7 dní dopredu a preto sa ešte môže čiastočne zmeniť. Napriek tomu si sú modely s ochladením viacmenej isté.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd