Čaká nás obloha plná „padajúcich“ hviezd. Bohaté Lyridy vrcholia

Veronika Salayová

Po dlhej pauze nás čaká „bohatý“ meteorický roj Lyridy, ktorý bude vrcholiť v týchto dňoch. V noci vo štvrtok môžete na jasnej oblohe spozorovať až 20 meteorov za hodinu. 

Pozorovatelia oblohy si budú môcť tento týždeň konečne opäť vychutnať vzrušenie z pozorovania „padajúcich hviezd“. Po trojmesačnom meteorickom suchu totiž dorazí aprílový meteorický roj Lyridy, ktorý prinesie na oblohu množstvo meteorov.

Pokiaľ počasie dovolí a bude jasno, nenechajte si ujsť meteorický roj Lyridy. Tie môžete na nočnej oblohe pozorovať v týchto dňoch, pričom ich aktivita vyvrcholí  vo štvrtok 22. apríla. V túto noc môžete vidieť najviac „padajúcich hviezd“. 

Obľúbené Lyridy môžeme každoročne pozorovať medzi 16. a 25. aprílom a počas ich maxima, ktoré nastane už zajtra, môžeme pozorovať až 20 meteorov za hodinu. Ak obloha počas zajtrajška nebude jasná, Lyridy je možné pozorovať až do víkendu, avšak s menšou frekvenciou meteorov.

Mesiac bude svojím jasom mierne rušiť pozorovanie, avšak stále sa bude dať pozorovať dostatok meteorov ďalej od mesiaca. Meteory budú na oblohe zdanlivo vychádza zo súhvezdia Lýra. 

Objaviť sa môžu aj jasnejšie meteory známe ako lyridské ohnivé gule, ktoré za sebou okrem iného nechávajú aj dymovú stopu.

„Hviezdy padali ako dážď“

Ak chcete vytvoriť ideálne podmienky pre pozorovanie, je vhodné minimalizovať svetelný smog, čiže ideálne je byť čo najďalej od vysvieteného mesta a iných svetelných zdrojov. 

Meteorický roj Lyridy je známy už tisícročia. Záznamy z čínskych kroník ukazujú, že sa pravidelne objavujú najmenej od roku 687 pred Kristom. Čínske záznamy hovorili, že „hviezdy padali ako dážď“. Lyridy tak pravdepodobne patria k najdlhšie zaznamenanému meteorickému roji v histórii.

Domovskou kométou Lyríd je dlhoperiodická kométa C/1861G1. Táto kométa bola naposledy zo Zeme pozorovateľná v roku 1861. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd