Čaká nás prvé nebeské divadlo roka 2022. Dnes v noci vyvrcholí meteorický roj Kvadrantídy

Dominik Cenkner

Už o pár chvíľ nastane vrchol prvého meteorického divadla roka 2022. Kvadrantídy sa do svojho vrcholu dostanú o 21:40 SEČ.

Už túto noc z 3. na 4. januára bude vrcholiť meteorický roj Kvadrantídy. Podmienky pre pozorovanie budú celkom priaznivé.

Nebude ich totiž rušiť Mesiac. Ten totiž len včera vstúpil do novu.

Kvadrantídy sa dajú pozorovať v období od 1. do 10. januára. Svoje maximum tento rok dosiahnu už dnes večer, o 21:40 SEČ.

V tomto čase bude radiant, teda miesto, odkiaľ budú meteory zdanlivo vylietavať, nízko nad severným obzorom. V ďalších hodinách však výrazne vystúpi.

Krátko o meteorickom roji Kvadrantídy

Radiant Kvadrantid sa nachádza na pomedzí súhvezdia Pastiera a Draka. Tam bývalo súhvezdie Murársky kvadrant, podľa ktorého roj získal svoje meno. Medzinárodná astronomická únia však toto súhvezdie zrušila v roku 1922.

Kvadrantídy patria medzi najsilnejšie meteorické roje roka, majú frekvenciu okolo 110 meteorov za hodinu. Materským telesom Kvadrantid je pravdepodobne fragment teraz už neexistujúcej kométy. V roku 1490 spôsobila meteorický dážď pozorovaný z čínskeho mesta Čching-jang, ktorý zrejme súvisel s jej zánikom.

Podľa astronómov si dnešné pozorovanie treba naplno užiť. Najbližšie sa totiž dobré podmienky vyskytnú až o tri roky, teda v 2025.

Aktuálne počasie

Aj keď pozorovaniu nebude brániť Mesiac, predsa len lepšie podmienky prevládajú nad východným Slovenskom. Aktuálne sa tam totiž nachádza najmenej oblačnosti.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd