Čaká nás treskúca zima. Príde už v piatok. Čakajte celodenné mrazy a v noci bude aj -15 °C

Peter Minárik

Po vlne sneženia, ktoré zasiahlo Slovensko v uplynulých hodinách sa dnes na našom území oteplilo. Už v piatok sa však charakter počasia opäť zmení a do našej oblasti prenikne chladnejší vzduch, vďaka čomu sa na naše územie vráti zima-

Slovensko v uplynulých dňoch zasiahlo nepriaznivé počasie. Prvý sneh sa vyskytol už prakticky na celom našom území a okrem snehu spôsoboval problémy aj ľad. Ten potrápil vodičov najmä počas štvrtkového rána.

V uplynulých hodinách sa na našom území oteplilo. Za teplým frontom, ktorý postúpil cez naše územie v stredu k nám prenikol od západu teplejší vzduch, v dôsledku čoho sa zrážky postupne vo všetkých nižších polohách zmenili na kvapalné a napadnutý sneh sa topil.

Počasie však už eviduje ďalšiu vlnu výrazného ochladenia, ktoré môže priniesť najsilnejšie mrazy od začiatku tejto zimnej sezóny.

Ochladí sa v piatok

Počas piatka bude počasie na našom území ovplyvňovať studený front a s ním súvisiaca tlaková níž, ktorá sa bude presúvať z oblasti Jadranu smerom k severovýchodu. Táto tlaková níž prinesie zrážky predovšetkým do južných a východných okresov Slovenska.

Okolo tejto tlakovej níže však postupne začne zatekať chladnejší vzduch od severu, vplyvom čoho sa začne na našom území ochladzovať.

Zatiaľ čo vo štvrtok sa ešte denné teploty na celom území budú pohybovať od +1 do +8 °C, tak v piatok sa maximá vyšplhajú len na +5 °C a na severe nás čaká celodenný mráz.

Mimoriadne chladná noc na sobotu

V piatok sa začne zlepšovať počasie. Nad Alpy sa totiž nasunie tlaková výš, ktorá postupne na naše územie prinesie jasné až polojasné počasie, no to ešte viac zníži teploty.

Noc z piatka na sobotu bude mimoriadne chladná. Vplyvom vyjasnenia a studeného vzduchu budú teploty na našom území klesať na -3 až -10 °C. Na severe sa však nachádza snehová pokrývka, ktorá dopomôže ďalšiemu znižovaniu teplôt. V dolinách a v kotlinách tak môžu teploty klesať až k -15 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd