Čaká nás vesmírne divadlo. Aj zo Slovenska bude vidieť čiastočné zatmenie Mesiaca

Dominik Cenkner

Už o niekoľko dní nadránom budeme môcť aj z nášho územia pozorovať čiastočné zatmenie Mesiaca. Ďalšie bude viditeľné až v závere roka 2023.

Začiatkom mája sme na nočnej oblohe mohli pozorovať niekoľko planét, ale napr. aj dvojicu komét. Išlo o C/2019 L3 v južnej časti súhvezdia Blíženci a stále jasnejšiu C/2017 K2, ktorá vtedy putovala súhvezdím Orla.

V druhej májovej dekáde sa na nás chystá ďalšie divadlo. Tentoraz o niečo väčšie.

Zo Slovenska totiž budeme môcť pozorovať čiastočné zatmenie Mesiaca. Konkrétne sa tak stane v pondelok 16. mája.

Budeme si musieť privstať

Na to, aby sme tento úkaz mohli sledovať, si budeme musieť budíky nastaviť na skorú rannú hodinu. Čiastočné zatmenie sa totiž začne o 4:28 h.

Čiastočné zatmenie dlho trvať nebude. Mesiac totiž zapadne o 5:00 h. Tieň Zeme zakryje maximálne 41 % mesačného kotúča.

Sledovanie úplného zatmenia bude mať ešte väčšie čaro

Kým z našej oblasti budeme môcť pozorovať len čiastočné zatmenie, obyvatelia západnej Európy, Severnej a Južnej Ameriky, ale aj ľudia plaviaci sa v Atlantiku a v časti Pacifiku, sa môžu tešiť na úplné zatmenie.

V tomto prípade bude mať zatmenie špecifickú „príchuť“. Odborníci totiž predpokladajú, že vzhľad zatmenia ovplyvní prach zo sopky Tonga. K jej erupcii došlo ešte 15. januára v južnom Pacifiku.

Do výšky vyše 30 kilometrov nad zemský povrch sa dostalo niekoľko stoviek tisíc kilogramov sopečného popola, ktorý stále cirkuluje vysoko v atmosfére, najmä nad južnou zemskou pologuľou.

So svojimi zábermi sa určite podeľte

Ak sa vám bude chcieť privstať, alebo sa budete vracať z nočnej smeny, určite sa pozerajte hore a spravte aj zopár fotografií. Tie nám potom môžete poslať, napr. aj prostredníctvom tohto odkazu.

Na záver len pripomenieme, že ďalšie zatmenie Mesiaca viditeľné zo Slovenska nastane 28. októbra budúceho roka v neskorých večerných hodinách. A rovnako ako teraz, bude opäť čiastočné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd