Čaká nás vrchol letnej astronomickej sezóny: Prichádzajú „bohaté“ Perzeidy

Veronika Salayová

O pár dní nastane vrchol letnej astronomickej sezóny – nočnú oblohu rozžiaria obľúbené a veľmi „bohaté“ Perzeidy. 

Každý rok rozžiaria letnú nočnú oblohu obľúbené Perzeidy, ktoré svoj vrchol dosahujú v prvej polovici augusta. Ide o veľmi obľúbený meteorický roj, ktorý je jedným z typických symbolov astronomického leta. 

Pozorovanie bude mierne narúšať Mesiac 

Perzeidy tento rok vrcholia 13. augusta hneď po polnoci, kedy budeme môcť pozorovať na oblohe 15 až 40 „padajúcich hviezd“. Svit Mesiaca, ktorý bude počas vrcholu roja 3 dni po splne, bude svojím jasom narúšať pozorovanie Perzeíd. 

Meteorický roj je však aktívny už v týchto dňoch a meteory možno pozorovať každý deň na nočnej oblohe, avšak ich frekvencia nie je natoľko častá, ako práve počas vrcholu. 

Perzeidy sú veľmi rýchle a pomerne jasné na oblohe. Často zanechávajú po sebe aj svetelnú stopu. Ich radiant je v súhvezdí Perzea, ktorý bude v čase maxima 75° nad východným obzorom, odkiaľ budú zdanlivo vychádzať. 

Jasný Perzeid má typický zelený začiatok stopy a červenobiely koniec.

Zdroj: Astronomický ústav SAV
Zdroj: Astronomický ústav SAV

Na oblohe sú v auguste činné aj iné roje

Pokiaľ nie je meteor príliš rýchly alebo neletí akoby od súhvezdia Perzea, nejde o Perzeid. Pravdepodobne ide o príslušníka iného meteorického roja, keďže je ich teraz v činnosti hneď niekoľko. Z výdatnejších sú na oblohe v týchto dňoch činné napríkladKappa Cygnidy či Severné a Južné Delta Aquaridy.

Pre pozorovanie Perzeíd si treba nájsť najlepšie tmavé miesto, ktoré neruší svetelný smog, ideálne niekde v horách alebo vo vyššie položených miestach.

Augustové Perzeidy sú ako stvorené na letnú romantiku alebo príjemné priateľské posedenie pod nočnou oblohou. Vychutnajte si ich do sýtosti. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd