Čakajú nás mimoriadne teplé dni. Ortuť teplomera bude atakovať +25 °C

Dominik Cenkner

V utorok pozornosť väčšiny z nás stiahlo čiastočné zatmenie slnka. To je však už za nami a môžeme sa venovať aj ďalším témam. Napr. vlne veľmi teplého počasia, ktorá je pred nami.

Spomínaná séria veľmi teplých dní začne v podstate od dnes. Od juhozápadu bude do strednej Európy zasahovať tlaková výš. Po jej zadnej strane začne do našej oblasti prúdiť teplý vzduch. 

Streda prinesie jasné až polojasné počasie. Len na západe bude prevažne oblačno.

V nižších polohách zrána a dopoludnia treba počítať s hmlou alebo nízkou oblačnosťou. Ojedinele sa môžu udržať aj dlhšie. 

Výnimočne môže miestami mrholiť. Napriek tomu, že sa blížime k záveru októbra bude teplo. Teploty oproti dlhodobému priemeru budú aj o 10 °C vyššie. 

Teploty a vietor v stredu 26. októbra

Maximálna denná teplota sa dnes bude pohybovať v rozmedzí od +15 °C do +20 °C. Tam, kde sa zdržia hmly alebo nízka oblačnosť dlhšie, bude chladnejšie. 

Teplo bude aj na horách. Vo výške 1500 metrov sa očakáva okolo +9 °C. 

Fúkať bude len slabý premenlivý vietor. Pocitová teplota sa preto bude blížiť k tej reálnej.

Čakajú nás mimoriadne teplé dni

S podobným rázom počasia pritom treba počítať aj v ďalších dňoch. Zrána a dopoludnia sa síce budú tvoriť hmly a nízka oblačnosť, ale tá sa potom rozplynie a bude prevládať slnečná alebo len málo oblačná obloha. 

Počasie u nás sa postupne dostane pod nadvládu veľmi teplého vzduchu. Už počas soboty 29. októbra bude v najteplejších lokalitách teplota dosahovať +22 °C. 

Teplotná mapa na nedeľu 30. októbra o 13:00 h, zdroj: meteologix.com
Teplotná mapa na nedeľu 30. októbra o 13:00 h, zdroj: meteologix.com

V nedeľu a pondelok bude ešte teplejšie, a to až do +23 °C. Na rozhraní českých a rakúskych hraníc sa dokonca očakáva teplota cez +25 °C.

Na záver októbra ide v našich končinách o mimoriadne vysoké teploty. Tie by mali vytrvať práve do pondelka, od utorka sa očakáva mierny pokles teplôt, ale hovoriť o zimnom počasí zatiaľ nebude veľmi adekvátne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd