Časovaná bomba: Na Sibíri hrozí výbuch viac ako 400 kráterov plných metánu

Veronika Salayová

Stovky gigantických „plynových bômb“ by mohli v blízkej budúcnosti vybuchnúť na Sibíri. Hrozí, že nahromadený metán, spôsobený topením permafrostu, môže kedykoľvek vybuchnúť naprieč Arktídou. 

Akademik Vasilij Bogoyavlensky z Ruského inštitútu pre výskum ropy a zemného plynu v Moskve vyzval vládu na urgentné vojenské kroky po tom, čo Rusko identifikovalo na Sibíri až 430 „plynových bômb“, ktoré by mohli explodovať a vytvoriť krátery obrovských rozmerov.

Na Sibíri už nahromadený metán explodoval už viackrát a tohtoročné rekordné teploty výrazne napomohli k topeniu permafrostu v krajine. Vedci našli už 17 kráterov, o ktorých sa predpokladá, že vznikli explóziu metánu, ktorý sa uvoľňuje pri topení permafrostu, informuje Siberian Times. Najnovší kráter sa objavili začiatkom leta na polostrove Jamal a bol hlboký 31 metrov. 

Z analýzy satelitných snímok bolo identifikovaných asi 7 185  vypuklých miest, z ktorých až 6 % je skutočne nebezpečných. Erupcia teda vážne hrozí až na 430 takýchto vypuklých miest.

Foto: Siberian Times
Foto: Siberian Times

Vedci sa v týchto dňoch zameriavajú na to, ako rozlíšiť nebezpečné kopy od tých menej nebezpečných, a čo je najdôležitejšie, ako zabrániť budúcim erupciám. Jednou z možností je kopy rozrezať a odčerpať plyn.

Ruský akademik varoval, že veľa z týchto miest sa nachádza práve v blízkosti kľúčových zariadení na zemný plyn, ktoré zásobujú okrem iného aj západnú Európu. Dodávky plynu sú podľa neho v krajine ohrozené. Aj preto žiada vládu, aby urobila potrebné kroky, aby predišli katastrofe. 

Arktída sa v súčasnosti otepľuje dvakrát rýchlejšie ako zvyšok planéty a teplota permafrostu je na historickom maxime.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd