Časti čínskej rakety dopadli na zem. Ľudia ostali v šoku

Veronika Salayová

Obyvatelia dvoch indických dedín ostali poriadne zaskočení po tom, ako do týchto oblastí dopadli zvyšky vesmírneho odpadu pochádzajúce zrejme z čínskej vesmírnej rakety. Na zem sa zrútil kovový prstenec a kovová guľa, ktoré nezhoreli v atmosfére. 

Kovový prstenec s priemerom 2 až 3 metre a hmotnosťou viac ako 40 kg bol objavený na dedinskom poli v štáte Maháráštra v sobotu neskoro večer. Do inej indickej dediny v tom istom regióne dopadla kovová guľa s priemerom približne pol metra. 

Časť kovovej gule, ktorá dopadla z vesmíru. Foto: Jonathan McDowell/Twitter
Časť kovovej gule, ktorá dopadla z vesmíru. Foto: Jonathan McDowell/Twitter

Odborníci sa domnievajú, že veľké kusy vesmírneho odpadu, ktorý sa cez víkend zrútili na indický vidiek, môže pochádzať z čínskej rakety, ktorá bola vypustená minulý rok, informuje Dailymail.

„Pripravovali sme spoločenskú hostinu, keď sa obloha rozžiarila červeným kotúčom, ktorý s veľkým rachotom spadol na otvorený pozemok v dedine,“ povedala pre The Times of India svedkyňa v okrese Chandrapur v štáte Maháráštra. Po dopade prstenca ľudia bežali do svojho domu v obave z explózie a zostali vnútri takmer pol hodiny.

Pri dopade týchto častíc nedošlo k žiadnym zraneniam.