Česi varujú pred extrémnymi búrkami výstrahou 3.stupňa. Kedy dorazia na Slovensko?

Peter Minárik

Nad Európou sa nachádza výrazný studený front, ktorý prinesie počas dnešného dňa do strednej Európy veľmi nebezpečné búrky. Prvé búrky už vznikajú a v nadchádzajúcich hodinách ich bude ešte viac.

Našu oblasť už o pár hodín potrápia mimoriadne silné búrky, o ktoré sa postará studený front, ktorý ukončí vlnu tropických horúčav. Tento studený front dnes prinesie silné búrky do Nemecka, Česka, Rakúska, Talianska a Poľska.

Lokálne budú búrky sprevádzané až extrémnymi sprievodnými javmi. Pred nimi vydal Český hydrometeorologický ústav už najvyššiu výstrahu 3. stupňa. Extrémne búrky zasiahnu hneď niekoľko regiónov, no naše územie môže ešte dnes zostať v pokoji. Búrky udrú až ráno.

V Česku 3. stupeň pred búrkami

To, že dnes čaká strednú Európu veľmi nebezpečná búrková situácia, sa črtalo už niekoľko dní, no najnovšie výstupy numerických predpovedných modelov odhady potvrdili, a dokonca ešte ,,pritvrdili,,. Aj na základe najnovších výstupov zvýšili českí meteorológovia výstrahu pred dnešnými búrkami. Pre oblasť Vysočiny a stredných Čiech vydali najvyšší 3. výstražný stupeň pred búrkami.

Búrky udrú na Česko po 15:00 h a vystrájať budú až do dnešnej polnoci. Búrková aktivita sa už v týchto chvíľach začína v Európe postupne zvyšovať.

Prvé búrky sa vyskytujú v Taliansku, vo Švajčiarsku a v Nemecku. Predovšetkým na severe Talianska sa dnes očakávajú búrky, ktoré budú mať až supercelárnu štruktúru. Tie môžu vyprodukovať aj tornáda. V priebehu popoludnia búrky vytvoria rozsiahly búrkový systém, ktorý začne postupovať cez Rakúsko a Česko smerom do Poľska.

Na tomto búrkovom systéme bude dochádzať k silnému nárazovému vetru s rýchlosťou až okolo 100 km/h, ktorý môže páchať aj materiálne škody. Zároveň búrky budú sprevádzané vysokou bleskovou aktivitou a prívalovými zrážkami, ktoré môžu priniesť až 60 mm zrážok, čo môže vyvolať prívalové povodne.

Na Slovensko udrú búrky ráno

Už dnes popoludní sa prvé búrky môžu objaviť na severovýchode nášho územia. Pôjde však o predfrontálne búrky, ktoré s búrkovým systémom, ktorý sa sformuje západne od nás nebudú mať nič spoločné. To podstatné čaká Slovensko až ráno.

Prvé búrky sa nad naše územie nasunú skoro ráno a do obeda sa rozšíria nad väčšinu západného a severozápadného Slovenska. Najnebezpečnejším sprievodným javom ranných búrok na západe bude silný nárazový vietor, ktorý môže dosahovať nárazy cez 20 m/s a prívalové zrážky.

V priebehu zajtrajšieho dňa sa búrky rýchlo presunú nad stredné a východné Slovensko. Zatiaľ čo na západe sa už okolo poludnia situácia upokojí a ochladí sa, tak vo východnej polovici Slovenska budú stále vystrájať nebezpečné búrky.

To, ako to bude s búrkami vyzerať v jednotlivých okresoch Slovenska, si môžete pozrieť TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd