Česko zasiahlo ďalšie tornádo. Ide o štvrté tornádo v tomto roku

Veronika Salayová

Českí meteorológovia potvrdili výskyt tornáda, ktoré sa objavilo v Hraběticiach počas sobotňajších silných búrok. V Česku tak stúpol počet potvrdených tornád len za tento rok z 3 na 4. 

Sobotnú veternú smršť v Hraběticiach v Novojičínsku spôsobilo tornádo, informuje CNN iPrima na základe informácií z ČHMÚ.

K tomuto názoru dospeli pracovníci ostravskej pobočky ČHMÚ na základe získaných informácií v teréne po škodách, ktoré za sebou zanechala veterná smršť v sobotu 10. septembra.

„Máme potvrdené, že skutočne išlo o slabšie tornádo. Presnú klasifikáciu ešte nemáme,“ uviedla Mária Glofáková z Regionálneho predpovedného pracoviska ČHMÚ. Podľa jej slov však išlo o slabšie tornádo.

Tornádo zosadlo v obci Hrabětice v okrese Znojmo. Silný vietor zničil strechy, kaplnku a lámal stromy. Podľa starostu obce bol poškodený takmer každý dom. Našťastie, nikto sa pri vyčíňaní tornáda nezranil, ako informuje CNN iPrima. 

V poradí štvrté tornádo v Čechách

Meteorológovia v prvej polovici tohto roku zaznamenali na území Čiech tri tornáda, všetky boli ale slabšieho rázu. Najvýraznejšie bolo v Lanžhote v polovici júna. 

V máji sa objavilo slabšie tornádo severovýchodne od Pardubíc a na konci júna na juhu Čiech v okolí obce Sviny na Táborsku. Sobotňajšie tornádo je tak štvrté tornádo v tomto roku, ktoré zosadlo v Česku. 

Tento rok v júni uplynul rok od tornáda, ktoré si na Břeclavsku a Hodonínsku vyžiadalo šesť životov a zničilo vyše 1 200 domov, z toho asi 200 muselo byť nakoniec strhnutých. 

Vtedajšie tornádo malo rýchlosť cez 300 kilometrov za hodinu. V niektorých obciach dosiahlo silu F4. Silnejšie tornádo predtým v Česku nikdy nebolo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd