Českom sa v noci prehnalo derecho. Silný vietor páchal škody

Veronika Salayová

Česko má za sebou ďalšiu skúšku v podobe nepriaznivého počasia. Tentoraz sa krajinou prehnalo derecho. 

Derecho je, zjednodušene povedané, rozsiahla veterná búrka. Pri derechu nárazy vetra plošnejšie presahujú rýchlosť 25 m/s a búrkový systém zasiahne územie o veľkosti aspoň 400 km.

Výrazný búrkový systém sa sformoval na juhu Nemecka a v oblasti Álp a začal postupovať cez Česko a Rakúsko smerom k severovýchodu. Búrky okrajovo zasiahli aj kúsok nášho územia. 

Búrky priniesli mimoriadne intenzívnu bleskovú aktivitu. V Čechách udrelo vyše 34-tisíc bleskov. Na Slovensku ich bolo vyše 2600. 

Sumáv elektrických výbojov počas utorka. Zdroj: blesky.bourky.cz
Sumár elektrických výbojov počas utorka. Zdroj: blesky.bourky.cz

Silný vietor presiahol 90 km/h

Derecho sa prehnalo cez celé Česko. V nočných hodinách fúkal na území Čiech veľmi silný vietor, ktorý v nárazoch presiahol rýchlosť 90 km/h, a to najmä na juhozápade krajiny. 

Pri tejto rýchlosti vietor vyvracal stromy a spôsoboval škody na elektrických vedeniach a komplikácie spôsobil aj na železničných tratiach.

Problémy  sa objavili najmä v Karlovarskom, Plzenskom, Juhočeskom aj Stredočeskom kraji či na Vysočine. Prevádzku železníc obmedzili napríklad pády stromov na koľaje alebo prerušenie dodávok prúdu. 

Aktuálne nepremávajú niektoré vlaky

Aktuálne nepremávajú alebo meškajú mnohé vlaky. České železnice dnes ráno hlásia až 16 obmedzení na tratiach spôsobených včerajším nepriaznivým počasím, a to napríklad aj v smere z Moravy na Slovensko. 

Českí hasiči mali počas noci plné ruky práce, a rovnako aj dnes ráno. Najčastejšie odstraňujú popadané stromy, ktoré vietor vyvracal ako zápalky. 

Búrky rozvodnili aj mnohé toky. Niektoré rieky počas noci dosiahli 1.SPA. Vodný tok Klabava v Plzeňskej oblasto dosiahla 2.SPA. Zatopených je aj niekoľko pivníc rodinných domov.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd