Cez Slovensko mieria búrky. Kde a kedy ich očakávať aj u vás?

Peter Minárik

Pred nami je víkend, ktorý na naše územie prinesie ďalšiu sériu nepriaznivého počasia. Rozhodne nepočítajte so stabilným počasím, ale na Slovensku bude počas víkendu dusno, teplo a poriadne búrlivo.

Leto na Slovensku pokračuje a pokračovať bude aj naďalej teplým a búrlivým počasím. Od vlny búrlivého počasia si naše územie oddýchlo počas včerajšieho dňa, ale dnes a zajtra sa vrátia búrky, ktoré na našom území môžu byť aj intenzívnejšieho charakteru.

Búrky sa počas nadchádzajúceho víkendu očakávajú na viacerých miestach nášho územia a problémy tak môžu spôsobiť hneď v niekoľkých lokalitách nášho územia.

Bude teplo a dusno

Počasie na našom území ovplyvňuje tlaková výš, ktorej stred sa nachádza nad severnou Ukrajinou a súčasne do našej oblasti zasahuje oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá sa nachádza nad Jadranským morom.

Táto tlaková níž zapríčiní, že nad naše územie sa zo Stredozemia bude od juhozápadu dostávať teplý a vlhký vzduch.

Tento vzduch sa v priebehu slnečného žiarenia bude prehrievať a tým labilizovať, pričom takáto instabilná vzduchová hmota bude veľmi dobrá pre vznik búrok, ktorých najnebezpečnejším sprievodným javom budú prívalové zrážky.

Búrky v sobotu najmä na západe a strede

Prvé búrky a zrážky sa už v ranných hodinách nasunuli nad naše územie od juhozápadu z oblasti Maďarska a priniesli viac ako 900 bleskov. V nasledujúcich hodinách sa rozšíria nad väčšiu časť západného Slovenska.

V priebehu popoludňajších hodín bude dochádzať k ďalšej iniciácii búrok a tie sa začnú objavovať už aj v oblasti stredného Slovenska a v oblasti Spiša a Gemeru. Dnešné búrky budú sprevádzané predovšetkým prívalovými zrážkami a v jadrách búrok sa môžu vyskytovať aj krúpy. Práve prívalový dážď bude veľmi nebezpečný, nakoľko v niektorých oblastiach nášho územia, predovšetkým na strednom Slovensku môže dochádzať k stacionárnemu správaniu búrkových buniek, ktoré budú prinášať výdatnejšie zrážky.

Ďalšia vlna búrok príde v nedeľu

Zajtrajší deň bude opäť búrlivý a nebezpečný, pričom nebezpečným sprievodným javom bude jednak prívalový dážď, ale vo väčšej miere sa bude vyskytovať aj krupobitie.

Búrky sa začnú na našom území vytvárať predovšetkým v priebehu popoludnia, kedy začnú vznikať v oblasti stredného Slovenska a postupne sa rozšíria nad východné Slovensko a nad východnú časť západného Slovenska.

Pred nami je tak opäť veľmi búrlivý víkend, ktorý prinesie na Slovensko početné búrky, ktoré môžu opäť napáchať v našej oblasti aj škody. Viac o situácii vo vašom okrese si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd