Cez Vianoce nás čaká výrazné ochladenie. Bude aj snežiť

Ľubomír Franko

Cez Vianoce nás čaká  zaujímavé počasie. Zatiaľ, čo Štedrý večer bude na blate, nasledujúce dni dorazí výrazné ochladenie. To prinesie aj výraznejšie sneženie, ktoré sa môže vyskytnúť aj v nízkych polohách. 

Otázka vianočného počasia sa kladie čoraz častejšie. V týchto ťažkých časoch by nás sneženie naozaj potešilo, dočkáme sa ho tento rok?

Všetky predpovede momentálne nasvedčujú rovnakému scenáru. Tesne pred začiatkom Vianoc nás čaká prudké oteplenie, ktoré prinesie dážď, no aj teploty, ktoré môžu dosahovať aj cez +10 °C.

Na Štedrý večer výrazná zmena

V priebehu Štedrého dňa sa bude v brázde nízkeho tlaku vzduchu, spojenou s tlakovou nížou nad Baltský morom, presúvať cez strednú Európu studený front. V priebehu Štedrého dňa sa začne na našom území od severozápadu ochladzovať, pričom dorazia aj zrážky.

Spočiatku pôjde prevažne o dažďové zrážky, no postupne sa budú meniť na snehové. Na štedrý večer sa ale sneženie očakáva len vo vysokých polohách.

Ochladenie sa začne výrazne prejavovať počas 1. a 2. Sviatku vianočného. Teplota vo výške 1500 metrov by mala len v priebehu dvoch dní klesnúť z +3 až +6 °C na -10 až -7 °C. Ochladenie tak bude naozaj výrazné.

Ochladenie podľa ansámblu modelu ECMWF
Ochladenie podľa ansámblu modelu ECMWF

Už v priebehu 1. Sviatku vianočného očakávame na viacerých miestach sneženie, ktoré môže byť v severných okresoch aj výdatnejšie. Sneženie sa očakáva aj počas 2. Sviatku vianočného a aj počas nasledujúcich dní.

Aj teploty vo výške 2 metrov nad zemou poklesnú. Zatiaľčo na Štedrý deň budú pred frontom dosahovať +4 až +10 °C, na 1. Sviatok vianočný to bude rozmedzie od -1 do +6 °C, na 2. Sviatok vianočný od -3 do +2 °C. 

Očakávané denné maximá na 2. Sviatok vianočný, zdroj: Meteologix
Očakávané denné maximá na 2. Sviatok vianočný, zdroj: Meteologix

Vianočné ochladenie by malo pretrvať približne do konca týždňa. V závere decembra by sa malo opäť mierne otepliť, teploty by ale nemali dosahovať výrazne nadpriemerné hodnoty. Treba ale takisto spomenúť, že ochladenie spôsobí, že teploty klesnú z výrazného nadpriemeru na dlhodobý priemer.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd