Chladné počasie vydrží na Slovensku ešte niekoľko dní. Kedy sa oteplí?

Peter Minárik

Naše územie zažíva v uplynulých dňoch prvý závan zimy. Teploty sa vyskytujú výrazne pod hranicou dlhodobého teplotného normálu, ale už čoskoro príde zmena. Chystá sa zmena počasia, ktorá prinesie o čosi príjemnejšie teploty.

Uplynulý víkend priniesol na naše územie veľmi výrazné ochladenie, ktoré je na súčasnú ročnú dobu pomerne nezvyčajné. V dôsledku výrazného ochladenia sme museli začať aj kúriť. Netreba sa však obávať, že by toto obdobie trvalo dlho. Už čoskoro sa začne otepľovať a teploty sa vrátia na štandardné hodnoty.

Do našej oblasti prúdi studený vzduch

Za chladným obdobím, ktoré aktuálne na našom území zažívame môže zatekanie veľmi chladného morského vzduchu od severu, ktorý sa do našej oblasti dostáva okolo tlakovej níže so stredom nad Ruskom a tlakovou výšou so stredom nad Britskými ostrovmi.

Vzduchová hmota, ktorá na naše územie prúdi je v porovnaní s dlhodobým normálom až o 10 °C chladnejšia, čo má samozrejme vplyv na teploty aj na skupenstvo zrážok. Prílev studeného vzduchu by mal do našej oblasti pokračovať ešte niekoľko dní.