Chorvátsko horí! Zhorelo už 20 domov. Popol padá až v Splite. Ide o najhorší požiar od roku 1986

Peter Minárik

Chorvátske pobrežie zasiahol obrovský požiar. Situácia je podľa veliteľa hasičov najvážnejšia od roku 1986. Požiar totiž nekontrolovateľne šíri veľmi silný vietor. Zhorelo už 20 domov a hasiči robia všetko preto, aby ochránili ďalšie príbytky.

Dnes predpoludním vypukol v Chorvátsku požiar. Z pomerne malého požiaru sa v priebehu popoludnia stala doslova katastrofa. Požiar totiž prudko rozšíril silný vietor a oheň sa dostal až do centra mesta Zaton.

V ohrození je niekoľko miest a obcí. Medzi najvážnejšie ohrozené sú Zaton, Vodice a dedinka Raslina. Silný dym však zahaľuje oblohu v okruhu niekoľkých desiatok kilometrov a popol dokonca padá už aj vo vzdialenom Splite.

Najhorší požiar od roku 1986

Požiar vypukol okolo 11:00 v borovicovom lese, neďaleko Benkovackej cesty, zhruba 7-8 km od Zatonu a začal sa šíriť smerom na Vodice.

Hasiči však uvádzajú, že pokiaľ sa snažili hasiť relatívne malý a lokalizovaný požiar, tak následne sa silno rozfúkalo a silný vietor odhodil oheň o 500 až 800 metrov ďalej a len v priebehu 10 minút sa oheň priblížil na okraj mesta Zaton.

Situácia je podľa hasičov dramatická a je ťažké predpovedať čo sa stane. Ak sa bude požiar šíriť v súčasnej rýchlosti, tak čoskoro uzavrú diaľnicu A1 od mosta Šibeník smerom na Vodice. Hlavná dopravná dovolenková tepna by tak prestala fungovať a autá by sa na ceste k moru zastavili. Veliteľ hasičského zboru Šibenicko-kninskej župy povedal, že tento požiar je horší ako dramatický požiar z roku 1986. 

Oheň ohrozuje domy

Z oblasti zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete, no hasiči uviedli, že požiar už zranil niekoľko hasičov. Prioritou hasičov je ochrániť domy, les je až druhoradá priorita. Hasiči tak polievajú predovšetkým domy a okraje obývaných oblastí. Ľudia si bránia svoje domy vodou, pneumatikami a všetkým čo sa dá.

Miestni ľudia zo Zatonu hovoria, že hasiči dokážu hasiť len povrchové časti požiaru a ako ďalší problém je ten, že v tejto oblasti sú stále lokality, ktoré ešte nie sú odmínované, čo predstavuje riziko aj pre hasičov.

V meste Šibeník je obloha sfarbené do žlta a všade je cítiť silný smrad. Naši čitatelia nás informovali, že padá dokonca aj popol. Ten už zaznamenali padať aj v meste Split.

Zhorelo všetko od dediny Raslina až po Zaton a oheň sa ďalej šíri a ohrozuje aj mesto Vodice. Podľa hasičov je za požiarom zrejme podpaľačstvo. Momentálne s požiarom bojuje 155 hasičov a na ceste je ďalších niekoľko desiatok. V teréne zasahuje aj zhruba 30 vojakov a premiér vyslal na miesto ďalších. Najzaujímavejšie fotografie z oblasti nájdete v galérii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd