Chorvátsko zasiahli extrémne búrky, ktoré ničili úrodu. Celé dediny ostali „biele“

Veronika Salayová

Slovinskom a severným Chorvátskom sa vo štvrtok večerom prehnali veľmi silné búrky, ktoré priniesli aj nebezpečné sprievodné javy. Na cestách nastal chaos, poľnohospodári majú opäť hlavu v smútku. 

Len minulý týždeň sa Balkánom prehnalo veľmi nebezpečné počasie s krúpami veľkými ako pomaranče a tento týždeň zažívali mnohí Balkánci veľmi podobnú situáciu.

Oblasťou okolo Slovinska a severného Chorvátska sa vytvorili vo štvrtok podvečer veľmi silné búrky, ktoré do oblasti priniesli intenzívne krupobitie.

V Slovinsku dosiahli ľadové krúpy najväčšiu veľkosť, a to v priemere 6 cm, ktoré padali v oblasti Celje, v treťom najväčšom slovinskom meste na východe krajiny.

Krupobitie, ktoré zasiahlo oblasť chorvástkych miest Oroslavje a Klanjec a obcí Kumrovec a Zagorská sela, spôsobila veľké škody na úrode a vinohradoch. Niektoré krúpy padali vo veľkosti lieskových orechov až vlašských orechov.

Krúpy pokryli celé dediny

Miestami krúpy boli menších rozmerov a na prvý pohľad pripomínali bielu snehovú pokrývku až do výšky 10 cm. V priebehu 10 minút doslova zasypali celé dediny. 

Najviac postihnutá bola oblasť Jastrebarsko, osady Čeglje, Gudci Draganički, Izimje a Pribić, kde krupobitie poškodilo viacero striech rodinných domov. V Stubičke Toplice spadol strom pod náporom krúp na elektrické vedenie.

„Kukuričné ​​polia boli totálne zničené, všetko bolo biele, ako keby nasnežilo. Krupobitie malo veľkosť lieskového orecha až vlašského orecha, ako kde, ale to množstvo krúp, ktoré padali, bolo obrovské,″ uviedol starosta obce Zagorská Sela. 

Množstvo farmárov uviedlo, že ich úroda bola zničená a označili tento stav za katastrofu pre tohtoročnú úrodu. Skutočný odhad bude známy v najbližších dňoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd