Chorvátsko zasiahli silné búrky. Vyskytlo sa aj tornádo

Vis Peter Minárik

Počas uplynulého víkendu zasiahlo nepriaznivé počasie aj Chorvátsko. Dovolenkárov v severnom a v strednom Chorvátsku zasiahlo vystrájanie búrok.

Ochladenie a s ním súvisiace búrky zasiahli počas uplynulého víkendu aj Chorvátsko. Dovolenkári, ktorí trávia posledné letné dni v severnom a v strednom Chorvátsku zažili prudké ochladenie a pokles teplôt.

More je však stále veľmi teplé, dokonca nadpriemerné teplé a vďaka vysokému teplotnému kontrastu, medzi teplotou vzduchu a teplotou morskej hladiny dochádzalo počas víkendu nad Jadranom k tvorbe niekoľkých tornád nad vodnou hladinou, ktoré sa nazývajú aj ako vodné smršte.

Tie pozorovali ľudia napríklad pri ostrove Vis, či pri pobreží dedinky Podstrana, južne od Splitu.

Do Chorvátska prinášali búrky aj intenzívne prívalové zrážky. V oblasti dedinky Božava, západne od Zadaru sa vyskytol intenzívny dážď, ktorý za 3 hodiny priniesol až 124 mm zrážok.

Na severe Chorvátska zasa vystrájali blesky. Na Istrii udierali blesky do elektrických stĺpov, do stromov, no záchranné zložky obdržali aj hlásenia o zásahu bleskov do áut. 

Najvážnejší prípad mali záchranári v sobotu v kempe Lanterna, neďaleko Poreča, kde blesk udrel do muža. Ten však našťastie prežil.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd