Čína najprv vyvolala umelý dážď a teraz zápasí s extrémnymi povodňami

Veronika Salayová

Čínska vláda pred pár dňami zámerne ovplyvnila počasie za účelom vyvolania umelého dažďa do suchom postihnutých poľnohospodárskych oblastí. Teraz sa karta obrátila a zrážok bude toľko, že krajinu postihnú extrémne povodne. 

Juhozápad Číny zasiahla toto leto rekordná vlna horúčav a sucha. Vláda sa preto rozhodla využiť rokmi overenú techniku, aby priniesla vytúžený dážď a pomohla najmä poľnohospodárskym oblastiam.

V provincii S'-čchuan na juhozápade Číny sa v minulý štvrtok opätovne uskutočnila operácia, ktorá by mala priniesť dážď za pomoci chemických zlúčenín. 

Osievanie oblakov

Na vyvolanie dažďa sa používa jodid strieborný, ktorý má podobnú štruktúru ako kryštáliky ľadu. Kvapky vody sa začnú zhromažďovať okolo kryštálu jodidu strieborného v atmosfére, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť zrážok.

Do oblakov sa vypustia rakety s nábojmi jodidu strieborného alebo vzlietnu lietadlá, ktoré túto látku vypúšťajú do ovzdušia. Táto technika sa nazýva osievanie oblakov (z angličtiny cloud seeding). Ide o desaťročia sa vyvíjajúcu metódu modifikácie počasia, kedy sa do vznikajúcich oblakov rozprašujú chemické zlúčeniny, ktoré nemajú vážny dopad na životné prostredie. 

Nejde teda o žiaden chemtrail, HAARP a iné postupy, ktoré vyslovujú najmä konšpirátori. Ide o o fyzikálne jednoduchú vec, ktorá je bezpečná a používa sa desaťročia.

Zrážok je teraz viac než dosť

Po tom, ako Čína zasiahla do počasia, zrážok je v krajine viac než dosť. Región zápasí s výdatnými dažďami a zvyšuje sa riziko povodní. Doteraz spadlo na niektorých miestach až 188 mm zrážok, uviedla štátna televízia CCTV.

Lejaky v čínskej provincii S'-čchuan, kde umelo vyvolali dážď, začali na sile naberať v nedeľu a podľa miestnych meteorológov by mali trvať minimálne do utorka. Úrady vyhlásili povodňové poplachy. Evakuovať museli až 119 000 ľudí. 

Štátna tlačová agentúra Xinhua uviedla, že vysušená a spálená pôda zvyšuje riziko prírodnej katastrofy v prípade silného dažďa v dôsledku extrémnych povodní a možných zosuvom pôdy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd