Čína zasahuje do počasia. Chemicky vyvoláva zrážky pre neúnosné horúčavy a sucho

Veronika Salayová

V Číne už dlhodobo pretrvávajú neúnosné horúčavy a s tým spojené sucho, preto sa krajina rozhodla zasiahnuť do prirodzeného chodu počasia a cielene vyvolať zrážky za pomoci chemických látok. 

Čína čelí extrémne teplému letnému počasiu. Teploty v Číne zostávajú vysoké už viac ako 63 dní a neočakáva sa, že by v dohľadnej dobe klesli. S dlhotrvajúcimi horúčavami prichádza ruka v ruke aj extrémne sucho.

Zrážky sú v krajine nižšie o 45 % oproti priemeru a voda v hlavnom toku Yangtze klesla na najnižšiu zaznamenanú úroveň. Čína sa preto rozhodla zmeniť počasie a vyvolať tak potrebné zrážky, informuje China Daily. 

Tzv. osievanie oblakov

Čínska provincia Anhui sa v pondelok a utorok 48-krát uchýlila k operáciám tzv. osievanie oblakov v 31 mestských a vidieckych okresoch a počas dvoch dní meteorológovia odpálili takmer 1000 soľných svetlíc do mrakov s cieľom vyvolať zrážky.

Na žiadosť provinčnej vlády Chu-pej vyslala Čínska meteorologická správa do provincie lietadlo na siatie oblakov. V pondelok a utorok lietadlo trikrát chemicky „posialo“ oblaky v mestách Shiyan a Xiangyang. 

Nie je to ani zďaleka jediný prípad, kedy sa Čína upravovala počasie. Minulý rok Peking použil technológiu na osievanie oblakov, aby zabezpečil, že oslavy storočnice čínskych komunistov budú požehnané modrou oblohou a slnkom. Podobný kúsok sa im podaril, aby zabezpečili, že letné olympijské hry v roku 2008 neprekazí dážď.

Kontroverzná téma vo svete

Tento proces spočíva v tom, že lietadlá vypustia do ovzdušia chemickú látku, najčastejšie jodid strieborný alebo inú kryštalickú látku, ktorá má štruktúru podobnú ľadu v oblakoch. Kvapky vody sa začnú zhromažďovať okolo ľadového kryštálu v atmosfére, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť zrážok.

Proces osievania oblakov (z angličtiny cloud seeding) je už desaťročia vyvíjajúca sa metóda modifikácie počasia, kedy sa do vznikajúcich oblakov rozprašujú chemické zlúčeniny, ktoré sú relatívne stabilné a v nízkych koncentráciách nemajú preukázaný vážny dopad na životné prostredie. 

Názory na osievanie oblakov sú však vo svete veľmi kontroverzné a vyvolávajú rad ďalších otázok a v mnohých prípadoch aj konšpirácií. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd