Čo čaká Slovensko? Počasie prinesie najskôr horúčavy a potom silné búrky

Peter Minárik

Slovensko má pred sebou ďalší tropický týždeň s teplotami nad +30 °C. V druhej polovici týždňa sa však ozvú silné búrky.

Počas tohto víkendu panuje na Slovensku pomerne stabilné počasie, no to nevydrží dlho. Už na začiatku týždňa nás čakajú ďalšie extrémy v počasí nielen na našom území, ale aj v okolitých krajinách.

Na začiatku týždňa nás čakajú horúčavy, ktoré zodvihnú teploty opäť na nadpriemerné hodnoty a v priebehu druhej polovice týždňa sa ozvú silnejšie búrky.

Počasie prinesie najskôr horúčavy

Na začiatku nového týždňa nás čaká ešte relatívne stabilné počasie. To však nebude platiť pre krajiny, ležiace západne od nášho územia. Cez strednú Európu totiž bude postupovať studený front, ktorý prinesie búrky. Tento front sa však pred našim územím nad Rakúskom rozpadne a nás ovplyvní maximálne zväčšenou oblačnosťou na západnom Slovensku.

Od utorka sa nad centrálnym Stredomorím začne zvýrazňovať tlaková výš a jej výbežok sa rozšíri cez Balkán, čím sa dostane naše územie pod jej vplyv a súčasne začne do našej oblasti od juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch.

Vďaka tomu nás opäť čakajú silné horúčavy. Teploty sa cez hranicu +30 °C dostanú už v pondelok a v utorok. Oveľa teplejšie však bude od stredy.

Príliv teplého vzduchu do našej oblasti zosilnie a teploty sa začnú dostávať už na mnohých miestach nášho územia nad hranicu +30 °C, pričom v najteplejších oblastiach nášho územia sa teploty budú postupne dostávať nad hranicu +35 °C a maximálne teploty by sa mali šplhať až k +38 °C.

Po horúčavách udrú búrky

Zmena počasia nastane od štvrtka. Do našej oblasti sa bude dostávať už o čosi vlhší vzduch, vďaka čomu bude na pocit dusno, no okrem toho budú tieto podmienky vhodné pre tvorbu búrok. Už vo štvrtok sa tak čakajú prvé výraznejšie búrky z tepla. Tie však budú v nasledujúcich dňoch ešte výraznejšie.

Počasie totiž na Slovensku začne ovplyvňovať ďalší studený front. Ten v piatok prinesie intenzívnu búrkovú činnosť do viacerých oblastí nášho územia a počas soboty postupne prejde cez celé naše územie.

Vyhliadka počasia hovorí o tom, že nasledujúci víkend sa opäť ochladí, nakoľko k nám za studeným frontom prenikne o čosi chladnejší vzduch.

Počasie tak na začiatku týždňa prinesie vlnu horúčav, ktorú od štvrtka vystriedajú aj búrky. Tie budú intenzívne najmä v piatok a následne sa cez víkend ochladí. Vývoj počasia a teplôt deň po dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd