Čo mohlo za potopenie Titaniku? Nová štúdia prináša prekvapivý záver

Dominik Cenkner

Je to už 108 rokov, ale ľudí stále fascinuje príbeh „nepotopiteľnej“ lode - Titanicu. Zrejme všetci poznáme jej koniec, a teda že skončila na dne Atlantického oceána. Všetci poznáme aj príčinu, ktorou bola zrážka s ľadovcom. Ako však ukazujú stále nové a nové výskumy, nemuselo ísť len o to.

V odbornom časopise Weather vyšiel článok meteorologičky Mily Zinkovej, podľa ktorej mohlo kľúčovú úlohu zohrať aj vesmírne počasie. Konkrétne polárna žiara.

Článok hovorí o tom, že polárna žiara ovplyvnila navigačné a komunikačné systémy Titanicu, čo prispelo k tomu, že sa loď horšie pohybovala v oblasti nebezpečných ľadovcov. Práve to malo viesť k jeho potopeniu a smrti viac než 1500 ľudí.

Zinková vo svojej práci naznačuje, že zásadnú úlohu mohla zohrať polárna žiara. Opiera sa o výpovede svedkov, vrátane tých, ktorí potopenie prežili. Tí si ju totiž v osudnú noc všimli. Vlastne nedala sa nevšimnúť nakoľko bola tak silná, že záchranári vďaka nej mohli hľadať preživších.

Vplyv slnečného počasia na Zem, Foto: NASA
Vplyv slnečného počasia na Zem, Foto: NASA

Podľa nej tak ku katastrofe nemuselo prísť. Polárna žiara je totiž spôsobená prúdmi elektricky nabitého plynu zo Slnka. Keď tieto častice zasiahnu atmosféru Zeme, začnú s ňou interagovať - a práve žiara na oblohe je toho prejavom. Najčastejšie to ovplyvňuje elektroniku a taktiež zariadenia pracujúce s magnetmi.

Polárna žiara bola v miestach, kadiaľ sa Titanic plavil, najsilnejšia. Narušené navigačné prístroje sa podľa meteorologičky chovali menej spoľahlivo, čo mohlo priviesť loď bližšie k ľadovcom. Zároveň to mohlo poškodiť či ovplyvniť komunikáciu priamo na lodi.

Zinková poznamenáva, že aj oficiálne vyšetrovanie niečo podobného naznačuje. Uvádza totiž, že radioamatéri a ich vysielačky spôsobili toľko interferencií, že to narušilo komunikáciu s Titanicom. Rovnaký problém však spôsobujú aj geomagnetické búrky, čo vtedy ešte vyšetrovatelia nemohli tušiť.

Proti tejto štúdii však hovorí hneď niekoľko vecí. Titanic sa držal pomerne v nastavenom kurze a k žiadnemu väčšiemu vychýleniu nedošlo. Kurz bol dokonca nastavený viac južnejšie než bolo potrebné. Silná zima však ľadovce dostala aj do oblasti, kde neboli tak časté. Navyše varovanie pred ľadovcami kompetentní zachytili, neprikladali im však veľký význam. Keď loď narazila, okamžite radioamatéri volali o pomoc. Hlásenie prijalo a potvrdilo 5 lodí, lenže všetky boli až príliš ďaleko.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd