Čoskoro nás zasiahne geomagnetická búrka: V magnetickom poli Zeme vznikla trhlina

Veronika Salayová

Našu Zem čoskoro zasiahne geomagnetická búrka triedy G1. Tá môžu ovplyvniť správne fungovanie satelitov a kolísanie elektrickej siete, uvádzajú prognostici z NOAA. 

O pár hodín našu Zem zasiahne geomagnetická búrka triedy G1. Očakáva sa, že pomaly sa pohybujúci prúd koronárnej hmoty, ktorú Slnko vymrštilo do vesmíru 15. júla,  zasiahne magnetické pole Zeme dnes v nočných hodinách alebo v piatok.

Prognostici veria, že vysokorýchlostný prúd slnečného vetra nasleduje tesne za CME. Jeho príchod v piatok by mohol zosilniť akúkoľvek búrku, ktorú CME vytvorí, a predĺžiť nepokoje do soboty.

Údaje z NOAA tiež ukazujú, že v magnetickom poli Zeme sa v utorok otvorila trhlina, ktorá umožní slnečným vetrom vstúpiť do magnetosféry našej planéty, do oblasti, ktorá nás chráni pred škodlivými slnečnými a kozmickými časticami.

Čo možno očakávať?

CME je výbuch nabitých častíc z hornej atmosféry Slnka, nazývaných koróna, ktoré môžu interagovať s magnetickým poľom Zeme a spôsobiť geomagnetické búrky. Takéto búrky okrem toho, že vytvárajú nádherné polárne žiary, môžu ovplyvniť satelitné spojenia a niekedy môžu spôsobiť aj výpadky elektriny.

Prognostici NOAA predpovedajú slabé kolísanie elektrickej siete, menší vplyv na správne fungovanie satelitných technológií, vrátane funkcií pre mobilné zariadenia a systémy GPS.

Odborníci na vesmírne počasie zároveň dodávajú, že sťahovavé zvieratá budú v týchto dňoch ovplyvnené. 

Slnečný vietor v týchto dňoch fúka veľkou intenzitou a vesmírni meteorológovia si myslia, že by mohli byť pozorovateľné intenzívnejšie polárne žiary. Tie sa rozšíria počas nasledujúcich dvoch nocí do mierne nižších zemepisných šírok.

V Spojenom kráľovstve môžu byť viditeľné zo severného Škótska, zatiaľ čo na americkom kontinente pravdepodobne nepresiahnu strednú Kanadu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd