Črtajú sa výrazné zrážky. Budúci týždeň má byť upršaný

Peter Minárik

So zrážkami je to na našom území doslova kritické. Vyhliadky sú však dobré. Budúci týždeň by mal priniesť výraznejšie a plošnejšie zrážky, ktoré by mali výrazne znížiť sucho. 

Poľnohospodárov trápi veľké sucho. To je v niektorých oblastiach už také výrazné, že sa podpíše pod výnos poľnohospodárskych plodín. Podľa analýzy portálu Intersucho ku koncu uplynulého týždňa panovalo extrémne sucho na severe a východe. Sucho však podľa analýzy panuje na takmer celom našom území.

Búrky moc nepomáhajú

Uplynulé dni máme za sebou vlnu búrok, no tie veľmi zmierneniu sucha nepomáhajú. Búrky totiž prinášajú krátkodobé a prudké zrážky, ktoré sa nestihnú vsiaknuť do hlbších vrstiev pôdy a prívalové zrážky tak väčšinou rýchlo stečú do povodia.

Zmierneniu sucha by dopomohol slabší, no trvalejší dážď a presne to by nás malo čakať počas budúceho týždňa. Vyskytovať sa síce budú búrky, no tie by mali byť ,,vnorené,, do rozsiahlejších zrážkových polí.

Výraznejšie zrážky v budúcom týždni

Počas víkendu by sa nad alpskou oblasťou mala prehĺbiť tlaková níž. Táto tlaková níž by mala byť čoraz výraznejšia a práve tá by do našej oblasti mala priniesť výraznejšie zrážky. 

Zabezpečí totiž prísun vlhkého vzduchu. Oblačnosti bude veľa najmä počas popoludnia a zrážky v podobe búrok a dažďa by mali byť každodenné a na takmer celom našom území.

Veľmi zaujímavý je pohľad na očakávané zrážkové úhrny do konca budúceho týždňa. Podľa numerických modelov by na našom území mohlo spadnúť priemerne okolo 60 litrov zrážok na meter štvorcový pôdy.

Budúci týždeň tak prinesie jednak výraznejšie búrky, no aj dlhšie trvajúci dážď. Tešiť sa tak môžete na vlahu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd