Ďalší lejak mieri na Slovensko. Desiatky milimetrov zrážok zodvihnú vodné toky

Peter Minárik

Upršané počasie bude na Slovensku pokračovať aj v nadchádzajúcich hodinách. Na naše územie totiž mieri ďalšia vlna výdatného dažďa, ktorá prinesie desiatky milimetrov nových zrážok. Tie zodvihnú hladiny vodných tokov.

V týchto chvíľach na našom území doznieva výdatnejší dážď, ktorý od západu ustáva, no už teraz Slovensko po daždivom víkende čaká ďalšia vlna výdatných zrážok, ktorá začne počasie ovplyvňovať v nasledujúcich hodinách.

Prvý deň nového pracovného týždňa by mal na naše územie priniesť množstvo zrážok, ktoré ešte viac prinesú vlahu do našej krajiny. Tej už začína byť dostatok a v dôsledku toho začnú rásť hladiny vodných tokov.

Mieri k nám tlaková níž

Zo severného Talianska mieri cez Slovinsko nad Maďarsko tlaková níž, ktorá prinesie do našej oblasti ďalšie množstvo zrážok.

Tlaková níž prinesie výdatnejšie zrážky, ktoré zasiahnu celé naše územie, pričom najviac zrážok sa očakáva v oblasti hôr.

Numerické modely sa pomerne zhodujú v množstve spadnutých zrážok. Najviac by ich malo spadnúť v oblasti stredného Slovenska, kde môže do utorkového rána napršať 30 až 60 mm zrážok, v oblasti Vysokých Tatier by malo napršať ešte o niečo viac.

Na zvyšku územia sa do utorkového rána očakáva od 20 do 40 mm zrážok.

Pršať začne už ráno

Prvé zrážky sa objavia na západnom Slovensku v skorých ranných hodinách. V priebehu rána už bude pršať na mnohých miestach západného a stredného Slovenska a do oblasti východu sa zrážky dostanú až v priebehu dňa.

Zrážková činnosť by mala na našom území ustávať v pondelok popoludní, no práve na strednom a východnom Slovensku bude pršať až do utorkového poludnia.

Vplyvom ďalších výdatných zrážok sa na našom území očakáva vzostup vodných tokov, ktoré by už mali začať dosahovať aj úrovne povodňových stupňov. Mapu očakávaných zrážok nájdete pod článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd