Ďalšia víchrica mieri do Európy. Opäť sa preženie strednou Európou

Ďalšia víchrica mieri do Európy. Opäť sa preženie strednou Európou
Peter Minárik

Európu čaká ďalšie vyčíňanie počasia o čo sa postará nová tlaková níž, ktorá sa začína prehlbovať nad Atlantikom a prinesie ďalšiu víchricu do Európy.

Tohtoročná zima je v Európe veľmi búrlivá. Snehu je málo, no zato nie je núdza po veterných búrkach. Európu nedávno zasiahla víchrica Petra a ešte stále sa  spamätáva z víchrice Sabine a už sa črtá ďalšia víchrica, ktorá zasiahne Európu na konci týždňa.

Najskôr Britské ostrovy

Silný vietor najskôr opäť zasiahne Britské ostrovy, podobne ako tomu bolo pri nedávnej víchrici Sabine (Ciara). Intenzívny vietor s nárazmi aj v nižších polohách cez 100 km/h, by mal na Britské ostrovy doraziť počas soboty.

Vo vyšších polohách by vietor mohol v nárazoch presahovať aj cez 150 km/h. 

V sobotu popoludní by sa malo postupne rozfúkať v oblasti Lamanšského prielivu. Silný vietor čaká Francúzsko ako aj Benelux. 

V nedeľu dorazí do strednej Európy

V noci na nedeľu začne silný vietor naberať na sile aj v strednej Európe. Vietor začne silnieť od severozápadného Nemecka.

V nedeľu ráno by už mal silný vietor fúkať aj v Česku a v Poľsku. Nárazy vetra môžu presahovať aj v nižších polohách rýchlosť cez 100 km/h.

Silný vietor by sa následne mal ďalej šíriť smerom k juhovýchodu, ale jeho nárazy by už mali byť výrazne slabšie.

U nás by mal vietor fúkať už v nedeľu, no najsilnejší vietor by mal prísť v noci na pondelok. Nárazy vetra môžu na západe dosahovať rýchlosť od 80 do 100 km/h.

Silný vietor by mal potom pokračovať aj v nasledujúcich dňoch.

Pravdepodobnosť tak silného vetra, ako sa očakáva v Nemecku, v Poľsku a v západnom Česku, kde aj v nižších polohách môže fúkať s rýchlosťou cez 110 km/h je zatiaľ oveľa menšia, no to sa ešte rýchlo, vzhľadom na vývoj v nasledujúcich dňoch môže zmeniť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd