December sa blíži a s ním aj zima. Snežiť môže už čoskoro

December sa blíži a s ním aj zima. Snežiť môže už čoskoro
Ľubomír Franko

Tohtoročný november je na Slovensku mimoriadne teplý. Súvisí s tým aj výskyt snehovej pokrývky, ktorý sa ukázal len na pár dní a to len vo vysokých a vyšších stredných polohách. Sneženie ale môže doraziť už čoskoro, črtá sa príchod zimy.

Výskyt snehovej pokrývky v novembri je na Slovensku bežný. Priemerný dátum prvého dňa so snehovou pokrývkou sa vyskytuje na juhu Podunajskej nížiny až po 10. decembri, no na väčšine územia Slovenska je to už od 1. novembra do 10. decembra. 

Napríklad priemerná výška snehovej pokrývky k dnešnému dátumu je v nízkych polohách okolo 2 cm, vo vyšších polohách je to viac ako 10 cm. Snehu v tohtoročnom novembri chýba, dôvodom je rozpoloženie tlakových útvarov a mimoriadne nadpriemerné teploty.

zdroj: SHMÚ
zdroj: SHMÚ

Sneženie môže doraziť už začiatkom decembra

Viaceré klimatické modely indikujú už niekoľko dní výrazné stratosferické otepľovanie. To môže viesť k rozpadu polárneho vortexu, proces pri ktorom sa chladná vzduchová hmota z polárnych oblastí dostáva do stredných zemepisných šírok.

S ochladením, ktoré by malo doraziť v prvej polovici decembra už rátajú aj viaceré meteorologické modely. Dlhodobé ansámblové predpovede indikujú, že teplota by mala začať klesať už na rozhraní novembra a decembra.

Viaceré predikčné modely rátajú aj s vysokou pravdepodobnosťou výskytu snehovej pokrývky, ktorá sa môže vytvoriť už aj v nížinách.

Intenzita sneženia a ani jeho rozpoloženie sa zatiaľ určiť nedajú, no pozitívne správy pre milovníkov zimy sú, že sneženie je už na dohľad. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd