Dlhodobá predpoveď meteorológov: Aká bude jar na Slovensku a v Európe?

Veronika Salayová

Aj keď je zima ešte v plnom prúde, svetoví meteorológovia už pracujú na svojich dlhodobých prognózach ohľadom tohtoročnej jari. Aké jarné obdobie nás podľa nich čaká tohto roku v Európe? 

Zima síce ešte nie je na ústupe, no mnohí sa už tešia na nadchádzajúce ročné obdobie, ktoré je považované za jedno z najkrajších v roku. 

Svetové meteorologické služby pripravili prvé prognózy a modely, ktoré sa týkajú obdobia od marca do mája. Zdôrazňujeme, že dlhodobé prognózy nie sú presné, sú len orientačné.

Modely prinášajú podobné predpovede

Modely sa zhodujú v tom, že Európa bude mať na veľkej časti kontinentu vyššie teploty, než je dlhodobý priemer. To však neznamená, že počas jari nebudú ešte vpády studeného vzduchu, ktoré prinesú aj chladnejšie dni.

Nad severnou Európou sa očakávajú normálne až vlhké podmienky. Britské ostrovy a Škandinávia by mohli mať nepokojnejšiu jar kvôli častejším búrkam.

Očakáva sa, že pevninská Európa vrátane Slovenska zažije normálnu až suchšiu jar, pričom suchšie trendy budú smerovať skôr k západnej Európe.

Jarné teploty budú v priemere vyššie

Americký model od NOAA/NCEP predpovedá, že jar na území Slovenska by mohla byť v priemere o 1 °C teplejšia oproti normálu.

Prognóza CFS na jar 2022 v Európe. Zdroj: NOAA/NCEP
Prognóza CFS na jar 2022 v Európe. Zdroj: NOAA/NCEP 

Podobnú prognózu, čo sa teplôt týka, prináša aj britský Met Office, ktorý taktiež naznačuje, že jarné obdobie v strednej Európe vrátane nášho územia bude v priemere o 0,5 až 1 °C teplejšie. 

Model ECMWF predpovedá zhodne, teda taktiež o niečo vyššie teploty na našom území oproti normálu, pričom nevylučuje občasné vpády studeného vzduchu od severozápadu v strednej Európe. 

Model ECMWF na jar 2022 v Európe. Zdroj: ECMWF
Model ECMWF na jar 2022 v Európe. Zdroj: ECMWF

Čo sa zrážok týka, Európa má tendenciu mať viac zrážok nad severnými oblasťami, kde sa nachádza väčšina systémov nízkeho tlaku vzduchu. 

Suchšie podmienky sa predpovedajú najmä pre západnú Európu pod vysokotlakovým systémom. Slovensko by malo podľa prognóz zažiť priemernú jar v rámci dlhodobého normálu, čo sa množstva zrážok týka. 
 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd