Dlhodobá prognóza zimy 2021/2022 v Európe: Aká bude zima na Slovensku?

Veronika Salayová

Viaceré meteorologické spoločnosti prišli s dlhodobou prognózou pre tohtoročnú zimu vo svete. V našom článku sme sa zamerali na predpoveď týkajúcu sa Európy a, samozrejme, Slovenska. 

Aby sme sa pokúsili pochopiť dlhodobú predpoveď zimnej sezóny, musíme si uvedomiť, že pokiaľ ide o počasie, existuje veľa faktorov, ktoré majú vplyv na počasie. Globálne počasie je veľmi zložitý systém s mnohými veľkými aj malými klimatickými vplyvmi. 

Treba zdôrazniť, že dlhodobé predpovede nie sú na 100 %-ne presné a záväzné, ale sú skôr orientačné a vychádzajú z odhadov a predpokladov meteorológov.

Viaceré meteorologické spoločnosti vydali svoje najpravdepodobnejšie prognózy, aké bude nadchádzajúce zimné obdobie vo svete. 

Najnovšia aktualizácia predpovedí zimnej sezóny 2021/2022 ukazuje silnejší vplyv La Nina. La Nina je vlastne len iný názov pre chladné teploty oceánu v tropickom Tichom oceáne a vývoj tejto studenej fázy La Nina je kľúčovou črtou vývoja počasia vo svete minimálne na niekoľko najbližších mesiacov.

Modely meteorologických spoločností totiž do veľkej miery vychádzajú z vplyvov La Nina. Viaceré dlhodobé predpovede sa do veľkej miery zhodujú s menšími odchýlkami.