Dnes hrozia silné búrky. Prinesú vietor a krupobitie

Dnes hrozia silné búrky. Prinesú vietor a krupobitie
Ľubomír Franko

Počas dnešného dňa bude cez naše územie postupovať studený front. Už okolo poludnia začnú na východe vznikať silné búrky, ktoré môžu priniesť veľké krúpy a silný vietor.

Dnes bude cez naše územie postupovať studený front. Keďže hory tvoria pre fronty veľkú prekážku, front za začne ,,ohýbať". Zatiaľ čo studený vzduch bude prenikať na naše územie ťažšie, brázda nižšieho tlaku vzduchu, v ktorej postupuje, sa presunie nad východné Slovensko.

Znamená to, že na východnom Slovensku sa výrazne zvýši dynamika prostredia, tj. s rastúcou výškou sa bude výraznejšie meniť smer aj rýchlosť vetra.

Kedy a kde očakávame búrky?

Práve takéto podmienky sú vhodné pre vznik rotujúcich výstupných prúdov a teda pre vznik supercelárnych búrok.

Tie by sa mali začať tvoriť v severnejších častiach východného Slovenska už niekedy okolo poludnia a následne budú postupovať ďalej na juh.

Okrem východu Slovenska sa búrky očakávajú aj na juhu stredného a západného Slovenska, tu by ale výraznejšie prejavy priniesť nemali.

Čo búrky prinesú?

Silné búrky sa budú najskôr formovať do superceárnej štruktúry a ich hlavým nebezpečným prejavom budú krúpy, ktoré môžu byť aj veľmi veľké.

Postupne budú postupovať na juh a očakávame že na juhu Košického kraja by sa mali formovať do kompaktnejších, uhnutých tvarov, čo môže priniesť najmä silný nárazový vietor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd