Dnes na cestách pozor! Zasiahne nás silný vietor, na horách hrozí víchrica

Zuzana Macháčová

Na začiatku tohto týždňa sa počasie začalo meniť. Do našej oblasti od severozápadu postúpil oklúzny front, spojený s hlbokou a rozsiahlou tlakovou nížou nad severnou Európou. Aj dnes sa pripravme na nestále počasie, ktoré bude sprevádzať nepríjemný vietor. 

Pondelok nám priniesol oblačné počasie spolu so zrážkami. Aj dnes k nám bude prúdiť od severozápadu vlhký morský vzduch. Naša oblasť sa bude nachádzať v teplotnom pásme od 0 °C až do +6 °C, na Spiši a Horehroní sa budú teploty pohybovať od -3 až +1 °C.

Vlhké severozápadné prúdenie prinesie veľa oblačnosti a zrážok, a na sever aj výdatnejšiu snehovú nádielku. Aj v ďalších dňoch bude na severe Slovenska neustále snežiť. 

Počasie na Slovensku

Na západnom Slovensku zavládne dnes nestála veľká oblačnosť. Miestami sa tu vyskytnú aj snehové prehánky, najmä na krajnom západe a severe. V nížinách sa pripravme na daždivé počasie. Teplota vystúpi na od +3 °C až do +6 °C. 

Na strednom Slovensku bude veľká oblačnosť so snežením. Na severe bude výdatnejšie snežiť. Na juhu bude bude dnes menej zrážok, tešiť sa môžeme aj na slnko. Maximálne teploty budú od -2 °C do +3 °C, na juhu do +6 °C. 

Aj na východnom Slovensku bude dnes premenlivá oblačnosť. Ojedinele sa vyskytnú snehové prehánky. Teplota vystúpi od -1 °C až do +5 °C. 

Výstrahy pred silným vetrom!

Dnešné premenlivé počasie so sebou prinesie nepríjemný a silný vietor. Severozápadný vietor bude fúkať rýchlosťou 40 km/h, v nárazoch môže dosiahnuť aj viac. Na východnom Slovensku bude vietor pokojnejší.

Na západe Slovenka bude dnes platiť výstraha pred silným vetrom. V okresoch Bratislava, Galanta, Piešťany, Hlohovec, Trnava, Pezinok, Senec a Dunajská Streda platí 1. stupeň výstrahy. 

Na juhozápade dosiahnu nárazy vetra okolo 70 km/h. Na horách bude vietor fúkať so silou víchrice. Pri silnom vetre a snežení sa budú na severe vytvárať snehové jazyky. 

Ak sa chystáte na hory, tak tam bude prevládať zamračené počasie so snežením. Vo výške 1 500 m bude okolo -8 °C. Na horách treba si treba dávať pozor na nebezpečné lavíny. Situáciu netreba podceňovať. Vo Vysokých a Nízkych Tatrách platí mierne lavínové nebezpečenstvo.

Situácia na cestách

Ráno si treba dať pozor na neupravené cesty najmä na severnom Slovensku, kde počas noci pripadli nové centimetre snehu. Silné sneženie obmedzuje dohľadnosť do 100 m v oblasti medzi Ivachnovou a Širokým, ale aj v okolí Vrútok a Lenartova.

Pozor aj na hmlu, ktorá sa ráno nachádza v lokalitách Trebišov a Kráľovský Chlmec, a na nárazový vietor, ktorý fúka v lokalite Liptovské Matiašovce. Pripomíname, že Donovaly a Šturec sú aj dnes ráno uzavreté pre nákladnú dopravu nad 10 m dĺžky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd