Dnes nás čaká najkratší deň v roku. Začína sa astronomická zima

Veronika Salayová

Dnešok je významný z viacerých hľadísk – dnes nastáva zimný slnovrat, čiže najkratší deň v roku, a zároveň sa začína astronomická zima. Bonusom dnešného dňa je vzácny úkaz na oblohe, a to tzv. Vianočná hviezda. 

Zimný slnovrat, ktorým sa astronomická zima začína, nastáva dnes predpoludním o 11.02 hod.  Kým meteorologická zima nastala 1. decembra, tá astronomická začína až teraz. 

Dnes nás čaká najkratší deň a najdlhšia noc v roku. Počas zimného slnovratu je južná pologuľa najviac priklonená k Slnku. Na severnú pologuľu dopadajú slnečné lúče v tento deň najšikmejšie.

V miernych zemepisných šírkach na severnej pologuli, kde sa nachádza aj Slovensko, dosahuje slnko najmenšiu výšku nad obzorom a čas medzi východom a západom slnka je najkratší.

Dĺžka dnešného dňa od východu po západ slnka bude trvať približne 8 hodín a 15 minút. Platí pravidlo, že čím je poloha severnejšie, tým je deň kratší, resp. tým je kratší čas slnečného svitu. Napríklad zajtra v Žiline bude deň kratší ako napríklad v Bratislave, a to približne o 10 minút. 

Veľmi príjemným bonusom dnešného dňa bude vzácne spojenie Jupitera a Saturnu do zdanlivo jedného bodu na oblohe – tzv. Vianočnej hviezde. Slovenský astronóm Juraj Tóth pre TASR uviedol, že tento výnimočný úkaz by mohol byť vysvetlením pôvodu betlehemskej hviezdy, ktorá zaviedla troch kráľov do Betlehemu. 

Toto výnimočné spojenie Saturnu a Jupitera vyvrcholí práve dnes. V tento deň budú planéty na nočnej oblohe tak blízko seba, že to je z astronomického hľadiska veľká rarita. Naposledy boli tieto dve planéty takto blízko v roku 1226, čo je takmer 800 rokov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd