Dnes nás zasiahne extrémne počasie. Vyskytnú sa búrky, výdatné zrážky i vietor s nárazmi do 100 km/h

Dominik Cenkner

Už pred niekoľkými dňami sme vás upozornili, že dnes nás čaká výrazná zmena počasia. Na svedomí ju bude mať rozsiahla tlaková níž, ktorá dostala meno Ylenia. Prinesie nielen silný nárazový vietor, ale aj výdatnejšie zrážky či dokonca búrky.

Počasie na Slovensku bude ovplyvňovať stred prehlbujúcej sa tlakovej níže. Ten sa bude presúvať zo Severného mora nad Fínsko. Spomínaný stred tlakovej níže bude spojený so studeným frontom, ktorý s ním postúpi v silnom severozápadnom prúdení aj cez našu oblasť.

Štvrtok teda už teraz prináša premenlivú, na väčšine územia veľkú oblačnosť, z ktorej na mnohých miestach prší. S pribúdajúcimi hodinami dážď ustane a očakávajú sa najmä prehánky.

Od 1400 metrov bude snežiť. Ojedinele, najmä na západnom a juhu stredného a východného Slovenska, nie sú vylúčené ani búrky.

Počasie opäť raz spôsobí problémy na cestách, a to najmä v dôsledku popadaných stromov. Jazdite preto obzvlášť opatrne.

Čaká nás rušný, ale teplý deň

Maximálne denné teploty sa dnes budú pohybovať v rozmedzí od +5 °C do +10 °C. Na viacerých miestach však bude aj teplejšie.

A to najmä na západe a na juhu stredného a východného Slovenska, kde sa teplota bude pohybovať od +11 °C do +16 °C.

Silný vietor bude spôsobovať škody

Ako sme už avizovali, dnes nás potrápi mimoriadne silný vietor. Očakáva sa južný, postupne západný až severozápadný vietor s rýchlosťou zväčša od 4 až 11, miestami okolo 13 m/s. V nárazoch bude vietor dosahovať aj 23 m/s.

Na juhozápade a v Popradskej kotline sa očakáva ešte silnejší vietor. V nárazoch až do 28 m/s, čo je približne 100 km/h. S určitosťou preto obmedzte pohyb vonku, najmä v parkoch a na otvorených priestranstvách.

Kvôli silnému vetru sme vydali aj výstrahy, zdroj: imeteo.sk
Kvôli silnému vetru sme vydali aj výstrahy, zdroj: imeteo.sk

Na výlet do hôr radšej zabudnite

Ak by sa niekto pohrával s myšlienkou vybrať sa na túru do hôr, radšej sa jej okamžite vzdajte. Na horách sa totiž očakáva mohutná víchrica až orkán.

To znamená, že vietor tam bude dosahovať rýchlosť cez 160 km/h. To predstavuje mimoriadne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd