Dnes pozor na intenzívnu tvorbu poľadovice. Pre ktoré okresy platí výstraha až 2. stupňa?

Dominik Cenkner

Počasie v závere tohto pracovného týždňa s určitosťou nebude priať vodičom na cestách. Takmer na celom Slovensku sa bude tvoriť poľadovica, takže už v úvode avizujeme, jazdite opatrne.

Dianie nielen u nás, ale v celej strednej Európe bude v súvislosti s počasím ovplyvňovať frontálne rozhranie. To bude spojené s rozsiahlou tlakovou nížou nad juhozápadnou Európou, Stredomorím, Balkánom a východnou Európou. 

Piatok teda bude zväčša zamračený s dažďom alebo dažďom so snehom. Bude sa tvoriť spomínaná poľadovica, lokálne aj silná. Opomenúť nemôžeme ani lokálne hmly. 

Vo vyšších polohách bude snežiť. Popoludní sa sneženie očakáva aj v stredných polohách Žilinského kraja. 

Až popoludní sa situácia začne postupne zlepšovať. Zrážky totiž začnú čiastočne ustávať.

Výstrahy platia pre celé Slovensko

V súvislosti s tvorbou poľadovice vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahy pre celé naše územie. O tom, že nepôjde o srandu svedčí skutočnosť, že pre väčšinu územia platí výstraha až 2. stupňa, a to v čase od polnoci 16. decembra, do 14. hodiny. 

Pre východné Slovensko, juh západného Slovenska a krajný západ platí výstraha pred poľadovicou do piatka 16. decembra do 10. hodiny.

Výstrahy pred poľadovicou, zdroj: shmu.sk
Výstrahy pred poľadovicou, zdroj: shmu.sk

Dnes teploty nad nulou, cez víkend sa opäť ochladí

Maximálna denná teplota sa dnes bude pohybovať v rozmedzí od 0 °C do +5 °C. V Podunajskej nížine a na Zemplíne môže byť aj teplejšie.

Aby toho nebolo málo, dnes nás potrápi aj vietor. Fúkať bude juhovýchodný až južný vietor s rýchlosťou 3 až 10, na juhozápade v nárazoch okolo 14 m/s, čo je približne (50 km/h). 

Popoludní sa vietor na západe územia zmení na severozápadný. Na ostatnom území bude postupne slabnúť. 

Pozor aj na horách. Vo vysokých polohách sa očakáva prudký až búrlivý vietor, prechodne víchrica.

Oteplenie, ktoré k nám dnes príde však nebude dlhého trvania. Už zajtra sa k nám v chladnejšom vzduchu rozšíri tlaková níž. Opäť tak budeme musieť počítať s celodennými mrazmi a chladno bude aj v noci, keď teploty poklesnú k -19 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd