Dnes príde ďalšia vlna výdatného dažďa. Situáciu opäť skomplikuje aj sneženie

Peter Minárik

Počasie na Slovensku sa začalo meniť. Zmenu odštartoval včerajší presun studeného frontu, ktorý ešte počas nočných hodín prinášal zrážky. Dnes nás čaká ďalšia vlna zrážok, ktorá prinesie aj sneženie, či mrznúce zrážky.

Ako sme avizovali, tak do našej oblasti sa vracia zimné počasie. Zmenu počasia odštartovala rozsiahla tlaková níž "Frederic" nad severnou Európou s ktorou súvisel studený front, ktorý počas nedele a noci postúpil cez naše územie. Zároveň k nám od severozápadu začal zatekať chladnejší vzduch.

Včerajší večer bol veľmi nepríjemný. Vyskytovali sa výdatné zrážky a vo vyšších polohách aj sneženie, ktoré komplikovalo dopravu. V nižších nadmorských výškach výrazne pršalo, pričom najviac zrážok spadlo na severozápade a západe, kde napršalo od 10 do 20 mm zrážok. Od 800 metrov sa vyskytovalo sneženie, ale na strednom Slovensku lokálne snežilo aj nižšie.

Hranica sneženia sa tu pohybovala od 400 do 600 metrov a sneženie, predovšetkým na horských priechodoch stredného Slovenska spôsobovalo problémy. Pomerne rýchlo tu totiž napadlo od 10 do 15 cm snehu.

Slovensko čaká ďalšia vlna zrážok

Počas dnešného dňa čaká naše územie ďalšia vlna zrážok. Na vine bude tlaková níž, ktorá sa v týchto chvíľach prehlbuje nad severným Jadranom. S ňou súvisiace zrážkové pole začne počasie ovplyvňovať ešte dnes dopoludnia.

Od juhozápadu sa postupne na viacerých miestach rozprší, pričom najvýdatnejšie zrážky sa očakávajú v priebehu popoludnia. Ak sa aktuálne predpovede naplnia, tak najvýdatnejšie zrážky by mali prísť do južného a východného Slovenska.

Na našom území dnes spadne priemerne od 5 do 10 mm zrážok, pričom na východe to môže byť do 20 mm a jednoznačne najviac zrážok sa očakáva v Banskobystrickom kraji a to až nad 20 mm

Pozor na výdatné sneženie

Vplyvom zatekania chladného vzduchu bude dnes hranica sneženia ležať nižšie ako včera. Snežiť by malo od 700 metrov, pričom na strednom Slovensku bude hranica výrazne nižšie a najnižšie bude v Banskobystrickom kraji, kde by malo snežiť už od 400 metrov.

Najmä na strednom Slovensku sa očakáva vo vyššie položených oblastiach výdatné sneženie. V Banskobystrickom kraji a v oblasti Gemera by dnes mohlo napadnúť až do 20 cm snehu. Na horských priechodoch si tak treba dať pozor. Večer bude s poklesom teplôt aj veľmi šmykľavo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd