Dnes Slovensku hrozia veľmi silné búrky

Peter Minárik

Tropické počasie v priebehu dnešného dňa na našom území skončí. Pred studeným frontom k nám vyvrcholí prílev veľmi teplého vzduchu a počas dňa a v noci hrozia silné búrky.

Počasie v našej oblasti začal ovplyvňovať studený front. Ten sa však nad strednou Európou vlní a prináša tak niekoľko intenzívnych búrkových vĺn. Najhoršie tieto búrkové vlny pocítili počas včerajšieho dňa obyvatelia južného Nemecka a južného Česka, kde sa vyskytlo niekoľko superciel s extrémnym krupobitím.

V Bavorsku padali krúpy a v niektorých oblastiach napadla dokonca aj vrstva krúp.

Na juhu Česka včera zaznamenali až dve supercelárne búrky. Tie priniesli krúpy s priemerom až 7 cm, ktoré na juhu Česka poškodzovali autá a bola zničená aj úroda.

Dnes búrky aj u nás

Na búrky sa treba pripraviť aj na našom území a to už počas dnešného dňa. Zvlnený studený front sa totiž posunie ďalej na východ a dnes ovplyvní významne aj počasie u nás. Na našom území sa očakáva niekoľko búrkových vĺn.

Na východe dnes aj supercely

Búrky by sa mali vytvárať už ráno a dopoludnia v oblasti stredného Slovenska. Veľmi nebezpečné však budú najmä na východe. Tu sa začnú vytvárať počas popoludnia a numerické modely očakávajú, že búrky v oblasti východného Slovenska budú mimoriadne silné. S najväčšou pravdepodobnosťou sa môžu vyskytnúť aj supercelárne búrky.

Supercely by mohli priniesť podobné extrémne javy, aké sa vyskytli počas včerajšieho dňa v oblasti Česka a Nemecka. Krúpy tak môžu dosahovať priemer až niekoľkých centimetrov.

Na západe búrky až večer a v noci

Zatiaľ čo na východe budú vystrájať veľmi silné búrky, tak na západe územia sa bude prehrievať vzduch a teploty môžu vystúpiť aj nad hranicu +32 °C. 

Numerické modely nie sú celkom jednotné, no aj tu by po západe Slnka mohlo dôjsť k ochladeniu. Z Rakúska a z Maďarska by sa tu v neskorších večerných a v nočných hodinách mohol nasunúť komplex búrok, ktorý sa bude presúvať ďalej smerom nad južné Slovensko. 

Búrky by mali priniesť výraznejšie zrážky a výraznú bleskovú aktivitu. Tieto búrky budú nebezpečné aj tým, že na čele búrok môže opäť silnieť vietor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd