Dnes večer hrozia najsilnejšie búrky tohto týždňa. Nevylučuje sa ani tornádo

Ľubomír Franko

Západ nášho územia dnes zasiahnu extrémne búrky. Tie môžu priniesť obrovské krúpy, silný nárazový vietor a vylúčený nie je ani vznik tornáda. Európska služba pre predpoveď búrok ESTOFEX varuje naše územie 2. výstražným stupňom, v Rakúsku a Česku až najvyšším 3. stupňom.

Mimoriadne nebezpečná situácia v počasí sa očakáva počas dnešného dňa v oblasti severného Rakúska, Česka a západu Slovenska.

Vo veľmi vysokej vlhkosti sa budú tvoriť intenzívne búrky, ktoré prinesú silný nárazový vietor, veľké krúpy a vylúčený nie je ani vznik tornáda.

Večer sa sformuje konvektívny systém 

Dopoludnie je ešte na krajnom západe Slovenska ale aj v celej spomínanej oblasti hmlisté, prípadne sa tam vyskytuje nízka oblačnosť. Počas popoludnia sa začne tvoriť v oblasti Álp, severného Rakúska a južného Česka búrková oblačnosť, ktorá podvečer prerastie v intenzívne búrky.

Pre búrkami varuje aj Európska služba pre predpoveď búrok. Tá vydala pre česko-rakúske pohraničie najvyšší 3. stupeň varovania. Obkolesený je 2. stupňom, ktorý zasahuje aj nad západnú polovicu nášho územia.

Výstraha služby ESTOFEX, zdroj: Estofex.org
Výstraha služby ESTOFEX, zdroj: Estofex.org

Hrozia 5-centimetrové krúpy a výskyt tornáda

Búrky sa budú tvoriť vo výraznej dynamike. Priať im bude silné výškové prúdenie, preto sa najskôr budú tvoriť supercelárne búrky. Tie sa očakávajú najmä na severe Rakúska a v Česku, s nižšou pravdepodobnosťou aj na krajnom západe Slovenska, kde môžu priniesť krúpy s veľkosťou aj viac ako 5 centimetrov! 

Naviac, smerom k strednému Slovensku stúpa strih vetra v nízkych hladinách troposféry. Najmä na Morave a na západe Slovenska tak nie je vylúčený ani vznik tornáda. Hlavným prejavom búrok by ale mal byť nárazový vietor, ktorého rýchlosť môže ojedinele presiahnuť 100 km/h.

Najsilnejšie búrky dorazia podvečer

Hlavná vlna búrok by sa mala vytvoriť asi po 17-tej hodine, pričom by mala postupovať Českom ďalej na severovýchod. Vytvoria sa viaceré búrkové komplexy, ktoré môžu s veľkou pravdepodobnosťou zasiahnuť aj západ Slovenska.

Slabšie búrky sa ale môžu vyskytnúť na celom území Slovenska, predovšetkým v popoludňajších hodinách.

V oblasti Česka, Rakúska a Slovenska sa dnes očakávajú mimoriadne silné búrky, ktoré môžu spôsobiť rozsiahle škody. Situáciu budeme pozorne sledovať ONLINE na našom webe.

Vznik búrok a ich postup môžete sledovať LIVE aj na našom iRadare.