Utorok sa zapíše do histórie. Horúčavy zlomili mnoho európskych rekordov

Veronika Salayová

Dnešný deň priniesol rekordne vysoké teploty do viacerých európskych štátov. Utorok sa tak zapíše do histórie meraní teplotných maxím v západnej Európe. 

Už popoludní sme informovali o prelomení národného teplotného rekordu vo Veľkej Británii, kedy sa teplota na londýnskom letisku Heathrow vyšplhala na +40,2 °C, čím bol výrazne prekonaný doterajší platný rekord z Cambridge s hodnotou +38,7 °C z roku 2019.

Britskí meteorológovia o tomto novom rekorde informovali o 13.50 hod., avšak situácia sa vyvinula tak, že na inom mieste dokonca neskôr zaznamenali ešte vyššiu teplotu, čím sa rekordy v Británii opäť prepisovali. 

V Coningsby dnes o 16.00 hod. namerali teplotu +40,3 °C. Zatiaľ ide o absolútny národný teplotný rekord, avšak stále nie je oficiálne potvrdený. Tento rekord budú ešte meteorológovia následne verifikovať.

Dnes o 16.00 hod zhodne namerali teplotu +40,2 °C okrem londýnskeho Heathrowu aj v londýnskej štvrti St. James´s Park. Nad +40 °C bolo aj v Kew Gardens a rovných +40 °C mali aj v Northolt. 

Rekordy prepisovali aj v Škótsku a Francúzsku

Absolútny teplotný rekord dnes padol aj v Škótsku, kde v Charterhall namerali teplotu +34,8 °C, čím bol prekonaný rekord z augusta roku 2003, ktorý bol na úrovni +32,9 °C.

Mimoriadne horúco bolo dnes aj vo Francúzsku, kde napríklad v Paríži vystúpila teplota na +40,5 °C. Absolútne rekordy boli dnes prekonané v Dieppe (+40,4 °C), Calais (+39,9 °C) a v Le Touquet (+39,7 °C).

Aj v Nemecku dnes vystúpili teploty nad extrémnu hranicu +40 °C. Najteplejšie bolo v Bayerne, kde sa ručička teplomera zastavila na hodnote +40,3 °C. 

Utorok bol tak po teplotnej stránke v západnej Európe výnimočný. Veľká Británia si od začiatku histórie meraní pripísala svoju prvú „štyridsiatku“. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd